Komedie

Knocked Up

Eerlijke parodie op moderne zeden

Floortje Smit

Puisterige ronde mannenbillen, vol in beeld. Met de punt van haar nette schoen prikt carrièrevrouw Alison Scott (Katherine Heigl) de man in haar bed wakker. Als Ben Stone (Seth Rogen) zich met halfdichtgeknepen ogen opricht, is zijn buikje goed zichtbaar. 'Hebben we, eh, seks gehad?' Ja, knikt Alison, met kater en spijt, veel spijt, in haar blik.

Knocked Up gaat dwars tegen de regels van de romantische komedie in. Scenarioschrijver en regisseur Judd Apatow neemt een dronken en verdrongen onenightstand als startpunt voor een opbloeiende relatie. Ben is met zijn overgewicht, werkloosheid en geblow niet bepaald de ridder op het witte paard. Dat Alison hem uiteindelijk het voordeel van de twijfel geeft, is omdat ze acht weken later zwanger blijkt. De romantiek lijkt ver te zoeken.


Apatow liet al in The 40 Year Old Virgin zien dat een plat uitgangspunt tot een liefdevolle film kan leiden. De kleine komedie was in 2005 in de Verenigde Staten tussen alle blockbusters een onverwachte zomerhit. Met Knocked Up haalde Apatow dit jaar hetzelfde kunstje uit.


Zijn geheim ligt vooral in de liefdevolle, realistische schets van de karakters, inclusief de bijrollen. Ze zijn grappig, maar nooit belachelijk of eendimensionaal. Ben is geen simpele loser: de goedzak wil oprecht veranderen voor het kind. Carrièrevrouw Alison besluit haar televisiebaan, eigenlijk het enige dat ze heeft, op het spel te zetten op het moment dat ze het hartje van de baby hoort. Apatow laat hun twee levens niet keihard botsen; de grappigste momenten komen voort uit hun pogingen elkaar beter te leren kennen.


De enige rolmodellen die ze daarbij hebben, zijn de zus van Alison (Leslie Mann) en haar man (Paul Rudd), die samen een beangstigend eerlijk beeld van het huwelijk verbeelden. Ze hebben wel keurig het romantische ideaal gevolgd, maar Alison en Ben lijken het beter voor elkaar te hebben - juist omdat ze gedwongen zijn dingen vooraf te bespreken en idealen bij te stellen.


Hollywoods roze wolken zijn ver weg. Ondanks het bezopen uitgangspunt - al had zo'n vrouw ervoor gekozen de baby te krijgen, dan nog was deze verwekker volstrekt kansloos geweest - weet Knocked Up uit te groeien tot een volwassen relatiekomedie over eigentijdse dilemma's. Katherine Heigl en vooral de charmant-grappige Seth Rogen geven het verstandshuwelijk zelfs iets geloofwaardigs. Het realisme wordt versterkt doordat Apatow zijn acteurs veel laat improviseren: dialogen klinken eindelijk eens niet als een opeenvolging van punchlines. Platte grappen zijn geen doel, maar een middel om het mannelijk en vrouwelijk perspectief te laten zien op liefde en relaties. Door zijn vrouw en zijn twee dochters belangrijke rollen te laten spelen is overduidelijk waar hij de inspiratie voor het script vandaan haalde.


Zijn eerlijke parodie op moderne zeden is een ode aan het familieleven, ook als het niet zo traditioneel is. Het is een tijdsdocument dat de vraag oproept waarom we eigenlijk streven naar een ideaalbeeld: de vrouw moet strak in het vel zitten, de man moet volwassen worden, een kind moet voortkomen uit romantiek en dan worden we ook nog eens van alle kanten bekeken en beoordeeld. Knocked Up is een pleidooi voor het breken van de regels of het zoeken naar een tussenweg.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden