Knijpkat

Zag ik het goed? Ik zag het goed. Op late doordeweekse Talpa-avonden presenteert Linda de Mol sinds kort een quiz met kandidaten in de categorie Viola Holt, Rob Oudkerk, Henk Westbroek en Maurice de Hond, en wie bleek daar als Bekende Nederlander ineens aangeschoven?...

Jan Blokker

Aanschuiven is te zwak uitgedrukt.

Het ging om een weetspelletje met drie wisselende deelnemers van wie de nieuwste telkens als uitdager moet dienen van degene die de vorige aflevering had gewonnen. En Beerekamp, begreep ik, was al drie of vier afleveringen onverslaanbaar gebleken. Beerekamp was dus niet zozeer aangeschoven, hij zát. Hij zat als de onverbiddelijke Slimste, zoals het programma ook heet. Als slijpsteen voor de geest.

Had ik al verteld dat hij bij NRC Handelsblad de functie vervult van televisierecensent?

Mogelijk doet dat niet terzake, maar voor je het weet krijgen mensen over zulke details van deze of gene zijde een berisping aan hun broek.

Betrekkelijk kort geleden brak Bas Heijne, toevallig in datzelfde NRC Handelsblad, de staf over de wijze waarop twee gezichtsbepalende columnisten van de Volkskrant er in hun vrije tijd nog wat bij verdienden in een (zeer gênante - maar dat was het punt niet eens) STER-spot voor de Postbank.

Hoe geloofwaardig was je dan nog, met je flinke meningen over goed en kwaad in de wereld, vroeg Heijne zich af.

Gelijk had hij natuurlijk. Maar was Beerekamp op dat punt niet eigenlijk nog ongeloofwaardiger? Als morgen blijkt dat de Postbank haar klanten heeft opgelicht, verzint Campert een nieuw Mallebrootje, en Mulder een andere voetballer, en bij beiden bloedt de neus. Ze hóeven immers niet over hun frauduleus gebleken financiers te schrijven.

Maar kan de televisierecensent van NRC Handelsblad, lopende de quiz die hij niet gauw zal verliezen als zijn uitdagers Mat Herben, Henk Schiffmacher en Jan Joost van Gangelen blijven heten, zwijgen als Linda weer eens iets acteert dat nogal lelijk is? Kan hij zolang het duurt überhaupt kritiek hebben op de omroep van John, terwijl diens zusje hem elke avond als een matador in haar armen sluit?

Verbeeld ik 't me trouwens, of heeft Beerekamp Talpa van meet af aan geprezen, om zulke uiteenlopende programma's als De Nix Factor ('postmodern succesje'), Gooische vrouwen ('gewoon leuke televisie'), NSE ('vrolijk en luchtig blijft het toch wel met Beau') en nog maar heel recentelijk Van Speijk ('de beste Nederlandse politieserie aller tijden')?

Dat krijg je ervan. Je gaat je van alles en nog wat inbeelden wat er misschien helemaal niet is. Wie zal bestrijden dat Van Speijk werkelijk de beste Nederlandse politieserie aller tijden is? Ik niet. Ik heb er nog nooit naar gekeken, en ik hóef ook niet. Daar dank ik god wel eens voor.

De beroepsethiek. Dat lijkt me één groot schemergebied. En in de media kun je nauwelijks meer van schemeren spreken. In de media is de duisternis allang ingevallen, en moet je met je knijpkat maar een beetje om je heen schijnen om je nek niet te breken.

Wat moet een wellicht goudeerlijke dagbladschrijver, verslaafd aan quizzen, als z'n hoofdredacteur hem opdraagt voortaan ook stukjes voor een camera voor te lezen? En als z'n hoofddirecteur, die behalve NRC Handelsblad ook nog Trouw, het halve Algemeen Dagblad en de hele Volkskrant uitgeeft, beslist dat hij ook nog 'een ontbijtprogramma op televisie' wil uitgeven, omdat hij de kranten eigenlijk al heeft afgeschreven?

Niet onmogelijk dat hij van z'n bazen orders heeft gekregen om bij Linda de Mol vast te oefenen voor een ambiance waarin hij straks voor dag en dauw Kim Holland en het bij Talpa geboren Big Brothertje moet interviewen. En wat moet je dan, als eenvoudige employé?

Als er een god van de journalistiek bestaat - Heer, geef Beerekamp een knijpkat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden