Knight of Cups raakt, voor wie ervoor openstaat

De kritiek op Malick zwelt aan. Knight of Cups bevat nauwelijks dialogen en dat trekt een behoorlijke wissel op de kijker. Het schitterende camerawerk van Emmanuel Lubezki is Malicks grootste troef.

Christian Bale en Nathalie Portman in Knight of Cups

Een nieuwe film van Terrence Malick was altijd een gebeurtenis. Alleen al omdat er zo lang naar kon worden uitgekeken: het gat tussen twee films kon zomaar oplopen tot twintig jaar. Bovendien leverde de mysterieuze, publiciteitsschuwe regisseur steevast iets bijzonders af. Zijn eigengereide stijl viel niet bij iedereen in goede aarde, maar stof voor discussie leverden de films zeker op, met het meesterlijke The Tree of Life (2011) als voorlopig hoogtepunt.

Sindsdien is Malick productiever dan ooit. Kort na The Tree of Life volgde To the Wonder en twee jaar later is er Knight of Cups, terwijl de regisseur alweer de laatste hand legt aan zijn volgende film. Met dat hoge tempo zwelt de kritiek aan; Malick lijkt van zijn voetstuk gevallen. Hij herhaalt zichzelf, is pretentieus, maakt mooie maar lege films, valt steeds luider te horen.

Terechte kritiek, tot op zekere hoogte. Ook bij Knight of Cups valt er niet aan te ontkomen. Alweer grijpt Malick in dezelfde trukendoos: het schitterende camerawerk van Emmanuel Lubezki is zijn grootste troef, aangevuld met poëtische voice-overs waarin de dolende personages hun zoektocht naar de zin van het aardse bestaan in kwellend vage, filosofische bewoordingen uiteenzetten.

Christian Bale

Een script hoef je van regisseur Terrence Malick niet te verwachten. Hoe gaat acteur Christian Bale in Knight of Cups daarmee om? Lees hier het hele interview.

Persoonlijker

'Vind je weg van de duisternis naar het licht', klinkt het in Knight of Cups, het verslag van de geestelijke crisis van Rick (Christian Bale), een op het oog geslaagde reclamefilmer in Los Angeles. Fraai legt Malick zijn wereldje vast: de feestjes, de rijkdom, de praatjesmakers, de verloren zielen. Een serie romances met bloedmooie vrouwen kan Ricks eenzaamheid niet dempen. Hij heeft een moeizame relatie met zijn vader en zijn jongste broer. De middelste broer is overleden - een drama dat ook een cruciale rol speelde in The Tree of Life.

Het kan niet anders of Malicks films worden steeds persoonlijker: het weinige dat over zijn privéleven bekend is, komt in zijn laatste drie films terug. Tegelijk wordt zijn werk experimenteler. Knight of Cups kent nauwelijks nog dialogen en biedt slechts flarden van een verhaal, aangevuld met verwijzingen naar tarotkaarten, zenboeddhisme en het christendom.

Dat trekt een behoorlijke wissel op de kijker, die wordt geacht mee te gaan in het existentiële geëmmer van de bevoorrechte Rick. Het is makkelijk om Knight of Cups af te doen als esoterische mooifilmerij. En toch raakt Malick weer een snaar, voor wie ervoor openstaat. In zijn meest abstracte film tot nu toe ligt de schoonheid voor het grijpen, maar is het dieper tasten naar de betekenis, die weerbarstiger is en minder fraai.

Knight of Cups. Drama. Regie. Terrence Malick. Met 252. Met Christian Bale, Cate Blanchett, Natalie Portman, Brian Dennehy. 118 min., in 22 zalen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden