Knibbe krijgt VSB Poëzieprijs

Dichteres Hester Knibbe, net aangesteld als stadsdichter van Rotterdam, kreeg gisteravond de VSB Poëzieprijs. Zij verplaatst zich graag in personages die al te snel veroordeeld worden.

Hester Knibbe. Beeld T. de Lange
Hester Knibbe.Beeld T. de Lange

Gisteravond heeft de Rotterdamse dichteres Hester Knibbe (69) in een uitverkochte Kunsthal in Rotterdam de VSB Poëzieprijs 2015 in ontvangst genomen. Zij kreeg de prijs, bestaande uit een geldbedrag van 25 duizend euro en een glaskunstwerk van Maria Roosen, voor haar bundel Archaïsch de dieren.

De jury koos deze bundel uit een '85 centimeter hoge stapel poëzie', gevormd door 107 ingezonden bundels. Volgens voorzitter Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, was de jury unaniem vol bewondering voor de 'sterke samenhang en dwingende, stuwende kracht van deze belangrijke bundel, die de mens tot zijn ontgoochelende kern terugbrengt en vervolgens warm omhelst.'

Hester Knibbe debuteerde in 1982 met Tussen gebaren en woorden. Met haar in 1994 verschenen bundel Een hemd van vlees maakte ze eerder al kans op de VSB Poëzieprijs. Voor haar gehele oeuvre kreeg ze de Herman Gorterprijs (2000), de Anna Blamanprijs (2001) en de A. Roland Holst-Penning (2009). In 2009 verscheen bij haar uitgever De Arbeiderspers een bloemlezing uit haar werk.

Knibbe dicht:

Ik baarde// vormfout op vormfout, niet ontvankelijk verklaarden, een even/ happen naar adem terwijl mijn borsten oververzadigd/ nee moeder nee moeder nee// begonnen te lekken. Bang verlangde ik/ mij vast te klampen aan noodzaak.

Een hoogtepunt is de lange reeks Er is altijd, waarin het besef van vergankelijkheid botst op de levenslust die voortkomt uit het zorgvuldig waarnemen van de alledaagse werkelijkheid:

Wanneer ik mij traag/ in troostkleren nestel, droom/ noch gedachterag witwas, verstrooid// de vrolijke zooi aan kleurval/ bijeenhark onder steeds kaler hout/ en opslag en een telkens ongenadiger hemel// gaat het vanzelf bezwerend zingen.

Haar gedichten zijn vertaald in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Turks en Hebreeuws. Zij werkte lange tijd als analiste in het laboratorium van een ziekenhuisapotheek. Ook was ze voorzitter van de Nederlandse afdeling van de internationale schrijversorganisatie PEN. Eerder deze week werd Knibbe geïnstalleerd als de nieuwe stadsdichter van Rotterdam.

Archaïsch de dieren is de twaalfde gedichtenbundel van Knibbe. De thema's zijn vertrouwd; de troosteloosheid van het menselijk bestaan, de wreedheid die tot schaamte en schuld leidt, maar de toon is anders dan in haar eerdere werk. Zinnen worden afgebroken, woorden staan in een onverwachte volgorde en het ritme is weerbarstig.

Opvallend is haar keuze voor 'underdog untermenschen straatvuil', zoals zij dit in de reeks Lichaampje verwoordt. Knibbe verplaatst zich graag in personages die al te snel veroordeeld worden, zoals in het geval van de zaak rond Sietske H., de Friese vrouw die werd veroordeeld voor het doden van haar vier eigen pasgeboren kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden