Column

'Knevel & Van den Brink mikten op het hart, maar ze wilden maar niet huilen'

Nabestaanden in de uitzending van Knevel en Van den Brink. Beeld null
Nabestaanden in de uitzending van Knevel en Van den Brink.

Andries Knevel en Thijs van den Brink probeerden anderhalve week na dato niets aan het begrip van de ramp met vlucht MH17 toe te voegen, schrijft Haro Kraak in de tv-recensie van de Volkskrant. 'Ze smeerden slechts een vette laag emoboter over hun brood.'

Ze gingen maar niet huilen. Aan de inspanningen van Andries Knevel en Tijs van den Brink, net terug van vakantie, lag het niet. Ze mikten maandagavond rechtstreeks op het hart, maar de broer en zus van de in Oekraïne omgekomen Erik lieten alle pijlen afketsen.

Even leek zus Leonie te breken toen Knevel na een indrukwekkend spervuur op een haar na de roos raakte. 'Denk je weleens na over de vraag hoe hij eraan toe zou zijn?'

'Hoe bedoel je precies?', vroeg Leonie.

'Gewoon', zei hij. 'Omdat hij in ieder geval van 10 kilometer gevallen is.'

'Je bedoelt wat er nog van hem over is?'

'Om het vervelend te vragen.'

Haar gezicht vertrok. Ze probeerde er tevergeefs een glimlach overheen te strijken. Ja, zei ze, zelfs dat soort vragen gingen door haar hoofd. Om vervolgens snel een ander onderwerp aan te snijden.

Excuses
Knevel trok nog die nacht naar Twitter om zijn excuses aan te bieden. 'Ik heb in het gesprek van vanavond met Leonie, zus van de omgekomen Erik, een vraag gesteld die niet gepast was.' Hij voegde er voor de zekerheid de hashtag aan toe: '#KvdB'.

We wisten allemaal welke vraag hij bedoelde, maar hijzelf was alweer vergeten welke vragen Van den Brink en hij nog meer op de nabestaanden van Erik en op de vriendinnen van de omgekomen Sherryl afvuurden. Bij dezen een opsomming, opdat we niet vergeten.

'Wanneer drong het tot je door?'

'Ze was pas 14?'

'Wat hebben ze op het laatst meegemaakt? Denk je daar vaak aan?'

'Hoelang zouden ze nog geleefd hebben?'

'Ze zou nog ergens op die vreselijke plek in Oekraïne kunnen liggen. Spookt dat door je hoofd?'

Emoboter
Na een dik half uur rouwschmaltz leed het geen twijfel meer: Knevel en Van den Brink probeerden anderhalve week na dato niets aan het begrip van de ramp toe te voegen. Ze smeerden slechts een vette laag emoboter over hun brood. Reden voor de EO de herhaling gisteren te vervangen door hoogtepunten van Pauw & Witteman.

Natuurlijk is het goed om stil te staan bij wat nabestaanden doormaken, maar dat was ook al gebeurd. De gasten aan de stamtafel van de EO konden de kijker geen nieuwe inzichten verschaffen. Je kunt het hen niet kwalijk nemen, maar een mens kan maar zo vaak horen over werelden die ineenstorten en vloeren die onder voeten wegvagen.

Omdat zelfs Knevel en Van den Brink een wat opgezet gevoel kregen van al die dik belegde treurboterhammen, schakelden ze over naar de experts: een historicus en twee journalisten. Maar toen was het al te laat.

Oorlogszuchtig Rusland
Dat het ook anders kan, bewees een reportage van Altijd Wat dinsdagavond. Net als een week eerder bezochten Pieter Waterdrinker en Piet de Blaauw de Krim om de situatie sinds de Russische annexatie te begrijpen. Ze spraken Sovjetveteranen die pal achter Poetin staan en toonden het geopolitieke belang van Sebastopol als marinebasis.

Er doemde een beeld op van een oorlogszuchtig Rusland. Opeens leek het niet meer zo gek dat Oekraïense troepen separatisten bevochten in het rampgebied en zodoende het werk van onderzoekers onmogelijk maakten. 'Het was de dag van frustratie', zei Merel Westrik daarover in RTL Nieuws.

Over die frustratie sprak VVD'er Han ten Broeke gisteren bij Knevel & Van den Brink. Helaas te laat voor deze bespreking. Hopelijk hield hij het droog.

Haro Kraak is verslaggever van de Volkskrant. Hij vervangt tv-recensent Jean-Pierre Geelen die met vakantie is.

Pieter Waterdrinker Beeld null
Pieter Waterdrinker
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden