Familiefilm

Knetter

Depressie in Pippi Langkous-huis

Het is fraai te zien hoe regisseur Martin Koolhoven de wereld stil kan zetten. Bonnie, een meisje dat een alternatief gezin vormt met haar manisch-depressieve mama Lis en haar zorgzame oma, weet dat het fout zit op het moment dat ze haar moeder in de school ziet staan. Er is iets vreselijks met grootmoeder gebeurd, vertelt Lis. Pats. Op dat moment laat Koolhoven de camera achteruit rijden, tussen de banken door de klas uit, door de gang met de kapstokken en de jassen, over de rubberen mat, en vervolgens door de deuren naar buiten.


Zo voelt slecht nieuws. Als een terugtrekkende beweging. De zorgeloosheid wordt in die paar tellen uit Bonnies leven weggezogen.


Knetter is een film met flair. Dat is een prestatie. Het scenario van Mieke de Jong herbergt op papier nogal zware thema's. Over een kind in isolement gaat het, een meisje dat haar leven moet inrichten zonder de sturing van een verstandige vader of moeder. Een meisje dat meer voor haar moeder zorgt dan die moeder voor haar.


De flair zit in de lichte toets en het ritme van Koolhoven, de milde blik waarmee cameraman Menno Westendorp naar de wereld kijkt, en de grillen (een passie voor schoenen én voor olifanten) waarmee Mieke de Jong haar scenario vulde. In Knetter is ongeluk nooit zwart of grijs. Altijd duikt er in de chique buurt met fijne Pippi Langkous-huizen wel een vriendje op, en anders is er de schoolmeester nog om een kameraadschappelijke daad te verrichten.


Door die grenzeloze zachtaardigheid en de opgewekte inborst is Knetter vanaf de eerste minuut een innemende productie. Zelfs de nadrukkelijke onderstrepingen in het scenario en de richtingaanwijzers in de begeleidende muziek kunnen de pret niet drukken, al was de film met minder uitroeptekens beter af geweest.


Een vreemde buurvrouw kan ook als reddende engel dienst doen zonder dat zij eerst bij Bonnie in de hut kruipt om een boom op te zetten over alleen zijn, familie en het geluk dat vriendschap kan schenken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.