Review

Knetterende, indringende poëzie in Sal ek altyd wit wees

Antjie Krogs poëzie knettert van liefde en wanhoop en Felix Strategier sleept je mee van begin tot eind. De Roode Bioscoop is een perfecte plek voor deze openhartige, intieme poëzie.

Patrick van den Hanenberg
null Beeld Daphne de Vries
Beeld Daphne de Vries

De Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog, en met haar veel blanke Zuid-Afrikanen, bevindt zich in een spagaat. Natuurlijk is zij als weldenkend mens opgelucht dat het verrotte apartheidssysteem ter ziele is, maar zij zit niet te wachten op een land waar zij als blanke minderheid tot de nieuwe gediscrimineerde bevolkingsgroep behoort. Zeker niet als dat land wordt geleid door een president die na de dood van Nelson Mandela vrijwel alle idealen van de Vader des Vaderlands uit eigenbelang opzij heeft geschoven. Krog noemt haar geliefde Zuid-Afrika het land van genade en verdriet. Ondanks alles geldt voor haar: 'Ek behoor aan hierdie land. Dit het my gemaak.'

Haar poëzie knettert van liefde en wanhoop en dan gaat het niet alleen over de politieke koers van haar land, maar ook over haar menselijke contacten: 'As ek jou ruik/raak my asem harig/my stem kry hoendervel/jou mond proe na pit voor jy penetreer.'

Indringende poëzie

Met zulke fel romantische, indringende poëzie weet Felix Strategier, het anker van Theatergroep Flint, wel raad. De Roode Bioscoop, het kleinste en in meerdere opzichten warmste theater van Amsterdam is een perfecte plek voor deze openhartige, intieme poëzie. Geholpen door de zwoele, zwierige trombonist Wolter Wierbos en jazzpianist en -bassist Ernst Glerum dwaalt hij door Krogs oeuvre. Soms zoekt hij de juiste intonatie, maar het is van begin tot eind meeslepend. De persoonlijke touch komt van Glerun, die in de jaren zeventig en tachtig met menig Zuid-Afrikaanse muzikant in ballingschap heeft gespeeld. Hij bespeelt de contrabas van de in Nederland bij een auto-ongeluk omgekomen Henry Miller.

Sal ek altyd wit wees. Theater. Door Theatergroep Flint, naar de poëzie van Antjie Krog, regie: Kasper Kapteijn. 12/6, Theater de Roode Bioscoop, Amsterdam. T/m 26/6, plus de maand november.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden