Knetemann, wielrenner en entertainer

Titel: De Kneetstory - Over de dood en de gladiolen van een Amsterdamse professional...

Wie is die Hans Prakke? Prakke was parlementair journalistvoor AVRO en NOS. Daarnaast versloeg hij een aantal malen de Tourde France. Tegenwoordig is hij hoofd voorlichting van de SER.

Wat is dit voor boek? De oud-wielrenner en bondscoach GerrieKnetemann overleed in november 2004. In dit boek halen vriendenen bekenden herinneringen op aan Knetemann, in interviews ofzelfgeschreven bijdragen.

De Kneetstory, wat was dat? In 1977 begon Gerrie Knetemann naafloop van een Tour-etappe korte, columnachtige commentaren inte spreken voor het populaire programma Radio Tour de France.Daar luisterden destijds elke middag nog een miljoen mensen naar,en de praatjes maakten Knetemann mateloos populair.

De dood van Knetemann kwam in de wielerwereld hard aan. Ja.Dit is ook al het tweede boek dat verschijnt naar aanleiding vanzijn dood. Eerder schreven Frans van Schoonderwalt en Leo van deRuit Kneet, - Entertainer op twee wielen. Knetemanns populariteitoverleefde zijn wielercarrière ruimschoots.

Hoe is dat te verklaren? In zijn loopbaan werden glorie entragiek samengevoegd, steeds op zijn volstrekt eigen wijzebecommentarieerd. Bovendien benutte hij zijn faam als wielrennerom ook buiten de sport aan de weg te timmeren en de successen tegelde te maken. Op zeker moment zat hij bijvoorbeeld in elketelevisiekwis. Verder was hij lid van de meest succesvolleNederlandse wielergeneratie ooit en werd zijn wereldtitel van1978 een sportlegende.

Wie komen er in het boek allemaal aan het woord? De musicusTonny Eyk natuurlijk, een van Kneets oudste vrienden, EricaTerpstra, Hennie Kuiper, Aad van den Hoek, Dries van Agt, PeterPost, Willem van Kooten, Relus ter Beek, Freek de Jonge, JanJanssen, Didi Thurau en vele anderen.

Is het een goed boek? Het is een hagiografie. Als we dit boekmogen geloven, was Knetemann een soort heilige. Dat was hijbepaald niet.

Wat nu? Hoogste tijd dat de rouwperiode wordt afgesloten. Endat iemand zich eens een jaartje of twee stort op een echtebiografie van Knetemann, waarin behalve de coureur ook de tijdwaarin hij actief was aan de orde komt, en de grote invloed vanKnetemann op de samensmelting van sport en entertainment.

Kopen? Al was het maar voor het KIKA kinderkankerfonds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden