Knars

Vorige week ging het in Grazend Nederland over varkenswangen en pauw. Regisseur en kok Pierre Wind was bij collega's Carolina Verhoeven en Eric van Veluwen om 'knars' (varkenskop) en kwartel (met een pauw als braad-draagmoeder) te proeven....

En gisteren aten de jachthonden van Sonja Cors in de NPS-seriereebouillon van 'zelfgeschoten bok' met in olijfolie bereide pasta enmaïskip.

De pauw werd door Van Veluwen eigenhandig de nek omgedraaid in hettv-programma. Geen fijn gezicht, maar dat is in termen van emo-tv dusverantwoord. Want op het gebied van eten weten we klaarblijkelijk allangniet meer wat smaak en traditie is. Als we het überhaupt in een door deafstandbediening gestuurd leven al weten.

In elk geval moeten we ook bij Grazend Nederland in hoog tempo door onzebelevingen. Dooie pauw, kip voor de hond, waar staan we? Een antwoord?Visie? Maar dan snel graag. Wind wervelt er nomen est omen doorheen, wantvoor bezinning is in dit geval ook op Nederland 3 kennelijk weinig ruimte.

Het historisch-culinaire verhaal van de pauw en de varkenswang moet inprincipe net zo snel als de 'live'-bevalling gisteren van Tanja en haarbaby Joscelyn in Big Brother. We willen als media-consumenten alles graagwel in hetzelfde tempo.

Hetzelfde voel je in een programma als De wereld draait door van deVARA: de massamoorden van Saddam Hussein in één en dezelfde ademtocht alsde aankondiging van de nieuwe reeks afleveringen van Idols of de nieuwe cdvan Robbie Williams: in elk geval op tv moet het allemaal in het bestek vandertig minuten bijeen worden verzameld.

Doet Matthijs van Nieuwkerk hoe dan ook beter dan Francisco van Jole.Ander soort temperament. Meer ervaring als tv-presentator.

Maar hij doet zichzelf tekort als hij in vijf minuten moet omschakelentussen een verhaal van oorlogsverslaggever Arnold Karskens over het dramavan Irak en het verhaal dat de juryvoorzitter van Idols (binnenkort nieuwereeks) Henkjan Smits als nieuwe Bekende Nederlander graag over hetvoetlicht wil brengen.

Maar goed, het gaat met serieuze onderwerpen als met de pauw bij hetdiner vroeger: het gaat erom wat in de buikholte zit. Anders gezegd: eenpauw eet je niet, je gaat voor de kwartel die erin is meegestoofd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.