Knap gedoseerde emoties in ontroerend nonnendrama

Wie nog geen bloedhekel had aan de katholieke kerk vanwege alle vuiligheid die de laatste jaren naar buiten is gegutst, zal dat zeker krijgen na het zien van de warm-trieste voorstelling Soeur Sourire van Theaterproductiehuis Zeelandia.

Patrick van den Hanenberg
null Beeld Patrick Van Den Hanenberg
Beeld Patrick Van Den Hanenberg

Het is niet zo dat schrijver-acteur Louis van Beek over de rug van de Belgische zingende non een fel pamflet heeft geschreven, maar de aanval op dat harteloze instituut is wel interessante bijvangst.

Nadat Van Beek eerder Mathilde, de vrouw en muze van schilder Carel Willink, had ontleed, is hij nu in de ziel gekropen van Jeannine Deckers, die in 1963 een onverwachte wereldhit scoorde als Soeur Sourire met het vrolijk huppelende reli-liedje Dominique. Het geld stroomde binnen, maar dat verdween vanwege een onhandig snel getekend contract naar de bankrekening van platenmaatschappij Philips en het klooster Fichermont. De belastingaanslag viel wel op de mat bij Soeur Sourire, die inmiddels was uitgetreden en troost en liefde had gevonden bij haar oude jeugdvriendin Annie Pecher.

Ze ligt behoorlijk met zichzelf in de clinch over de vraag hoe ze liefde voor God met vrijheid kan combineren. Uitgetreden, lesbische liefde - ja, dan hoef je niet op sympathie uit Rome te rekenen. Een doorstart van haar carrière in de seculiere wereld van het amusement werd haar onmogelijk gemaakt door de verreikende invloed van de clerus. Het stel pleegt zelfmoord.

null Beeld Patrick Van Den Hanenberg
Beeld Patrick Van Den Hanenberg

De treurnis lijkt op papier te overheersen, maar Van Beek heeft minutieus gedoseerd licht en lucht toegelaten in het strak en compact gecomponeerde script. Ook de folky muziek van de Vlaming David Cantens, die als Annie beweging brengt in de statische setting, en de mooi kleurende zangstemmen van Cantens en Van Beek, zorgen ervoor dat er geen grauwe deken over het stuk hangt. Door de keurige jarenzestigkleding en de subtiele gebaren - de manier waarop Van Beek even zijn overgooier strak trekt als hij opstaat is ontroerend - wordt het geen travestievoorstelling: hier staan twee vrouwen.

Heel knap heeft Van Beek, als schrijver en als acteur, de emoties van de geestelijk vechtende Deckers in de fijn galmende kerk in Goes nét binnen het uitbarstingspunt gehouden. Daardoor blijft er de hele avond een spanning hangen die hartkloppingen veroorzaakt. Heel jammer dat daar in de slotscène van afgeweken wordt. Dan begint David Cantens tamelijk lamentabel te zingen en barst Van Beek in snikken uit alsof we in de finale van een niet zo'n goede emo-musical zitten. Een bijna perfecte voorstelling dus.

Soeur sourire door zeelandia
Tekst en spel: Louis van Beek.
Muziek en spel: David Cantens.
Regie: Paula Bangels.
Grote Kerk Goes, 26/8.
Van 1 t/m 4/9 in de Sint-Baafskerk, Aardenburg.
Theaterzeelandia.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden