Knallende en frisse 'Sweet Charity'

Charity is een lichtgelovige vrouw die in iedere man wanhopig haar toekomstige echtgenoot ziet. Een huwelijk zou haar uit de nachtclub kunnen verlossen waar ze haar leven te grabbel gooit....

Patrick van den Hanenberg

Cy Coleman, die veel knappe maar tamelijk brave muziek heeftgecomponeerd, schiet flink uit zijn slof, geholpen door deprikkelende tekst van Dorothy Fields. Regisseur/choreograaf CraigRevel Horwood en wereldkampioen paaldansen Denise Mulder latende danseressen knallen in een geweldige, acrobatische enerotische choreografie.

Het hoogtepunt van Sweet Charity hebben we dus al na twintigminuten gehad. Dat wil allerminst zeggen dat we ons hoeven tevervelen bij de rest. Je kunt je afvragen of het van veeloriginaliteit getuigt om deze veertig jaar oude productie voorde derde keer (1969 met Jasperina de Jong, 1990 met SimoneKleinsma) uit te brengen, maar het is in ieder geval in vrijwelalle opzichten in stijl gedaan. De frisheid zit hem in dechoreografie met vrolijke agressie en de vertaling van Coot vanDoesburgh.

De twee hoofdrolspelers Lone van Roosendaal en Tony Neef alssaaie, innemende accountant gaan voor goud. Van Roosendaal iseen relatief onbekende ster, ook al draait zij al tien jaar meein musicalland. Zij heeft zich warm gelopen in onder meer Grease,The Dancing Queens en Mamma Mia waar zij de vervangster vanSimone Kleinsma was. Ofschoon Charity niet altijd even snuggeris, maakt Van Roosendaal haar sympathiek door het onbevangen spelen fraaie zang. Als haar rol wat meer ernst vraagt, hapert demachine enigszins en blijft ze iets te veel steken inoppervlakkigheid. Juist in die omschakeling is Simone Kleinsmaeen kei. Tony Neef is sterk in de afwisseling ernst en luim,heeft een zalige stem en is een motor van de cast. Ook debijrollen zijn met onder meer Perry Dossett (een zaligesekteleider in het nummer Rhythm of Life) en Sophia Wezer (eenvan de vriendinnen in de nachtclub) op niveau ingevuld.

Productioneel oogt deze Sweet Charity vriendelijk. Er wordtgewoon handmatig met de decorstukken geschoven.

Patrick van den Hanenberg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden