DANSRECENSIEHere We Live and Now 2020

Knakkende ledematen, verwrongen blikken en lichamen die in elkaar opgaan in Here We Live and Now 2020 ★★★☆☆

Here We Live and Now 2020 is een drieluik van Korzo en het Nederlands Dans Theater.

Annette Embrechts
Simon Bus en Alesya Dobysh in Darling We’re Nowhere but Here. Beeld Bart Grietens
Simon Bus en Alesya Dobysh in Darling We’re Nowhere but Here.Beeld Bart Grietens

Windvlaag, golfslag, kortsluiting, onweer, stortbui en Radioheads ­Pyramid Song: het is een wat schoolse soundscape waar Nederlands Dans Theater-danser Lea Ved haar nieuwe liefdesduet op choreografeert, tijdens het jaarlijkse talentenprogramma van Korzo en NDT. Maar haar verfijnde lichaams­motoriek, subtiel wisselend op de vierkante millimeter, maakt van Darling We’re Nowhere but Here wel een fascinerend halfuur. Dansers Simon Bus en ­Alesya Dobysh (gekleed in vier tinten beige) doorlopen relationele ­fasen, van aftasten tot woest loswrikken.

Eerst blaast een windvlaag hun onzichtbaar zand in de ogen. Ze hellen achterover, zoeken steun en beginnen de ander te peilen. Ze houden elkaars hand voor de mond, priemen vingers in ogen en raken botje voor botje verknoopt. Tot ze wakker schrikken: met verwrongen blikken en schokkerige ledematen zetten ze het losscheuren in gang.

Daarmee is Veds duet de meest ‘leesbare’ choreografie van het drieluik aan Haags choreografietalent, gepresenteerd onder de noemer Here We Live and Now. Het duet Anything but Opposites van Zahira Suliman is nog pril, al begint het prachtig met twee vrouwen die achter elkaar dansen, als één lichaam in twee snelheden. Daarna waaiert het nog te los uit in simpele cirkelbewegingen.

Oud-NDT-danser Spencer Dickhaus presenteert een vervreemdend mannentrio over het overschrijven van herinneringen. In Uhgen and Uhgain and Again hergroepeert hij een ­tableau van weggesleurde lijven, echoënde ­microfoons, vallende lichamen en knakkende ledematen. De hoge snelheid contrasteert met de lange tonen van strijkers, blaasklanken en toeters. Intrigerend maar ook ongrijpbaar. Zoals het geheugen.

Here We Live and Now 2020

Dans

★★★☆☆

Door Korzo en het Nederlands Dans Theater.

20/11, Korzo Theater, Den Haag. Daar t/m 28/11. 25/11, livestream.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden