Klokkenluider Chelsea Manning strooit met hartjes en smileys op twitter na vrijlating

Loes Reijmer werpt in deze rubriek een blik op onlinecultuur. Deze week: een uniek positief geluid op social media.

Loes Reijmer
Chelsea Manning Beeld afp
Chelsea ManningBeeld afp

Kimmy Schmidt leefde vijftien jaar lang in een ondergrondse bunker, vastgehouden door een sekteleider. Ze is de hoofdpersoon in Unbreakable Kimmy Schmidt, de geweldige Netflix-comedyserie geschreven door Tina Fey. Eenmaal vrij trekt de roodharige Kimmy naar New York, alwaar haar optimistische inborst wat detoneert met het harde stadsleven. Desalniettemin blijft Kimmy lekker springerig en houdt ze vast aan haar persoonlijke moraal en idealen.

Ik moet steeds aan Kimmy denken bij het zien van de tweets en instagramfoto's van Chelsea Manning. De klokkenluider is sinds een maand vrij en zet haar eerste voorzichtige stappen, zowel in het echte leven als op sociale media.

In 2010 werd ze veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf voor het lekken van ruim 700 duizend geheime documenten. Obama noemde de straf begin dit jaar 'buitenproportioneel' en besloot deze te verkorten, als een van de laatste daden van zijn presidentschap. Manning had zeven zware jaren in de gevangenis. Ze was weliswaar uit de kast gekomen als transvrouw, maar werd zo niet erkend. Twee keer deed ze een zelfmoordpoging.

'Voor de een is ze, in de woorden van president Trump, een ondankbare verrader', schreef The New York Times onlangs in een groot profiel. 'Voor de ander is ze een transgendericoon en voorvechter van transparantie - een seculiere martelaar.' En voor mij is Manning dus een Kimmy: iemand die ondanks of juist dankzij haar verleden opzienbarend optimistisch blijft, een wandelende inspirational quote zonder de goedkope zweem van de Action.

'Ze heeft alle redenen om boos te zijn, of bitter zelfs, meer dan wie dan ook', schreef een journalist van VICE US vorige week. Ook zij had het tweetgedrag van de klokkenluider gadegeslagen de afgelopen maand en concludeerde: 'Chelsea Manning heeft de puurste ziel van het internet.' Inderdaad, het is opmerkelijk hoe onbevangen en positief ze zich door de dag twittert. Zó positief dat ik haar in eerste instantie nogal wereldvreemd vond. Totdat ik besefte dat het probleem eigenlijk bij ons ligt, gewend als we zijn aan het chagrijn op sociale media.

'Eerste stappen in vrijheid', schreef Manning op 17 mei bij een foto van haar nieuwe gympen van Converse (een gruwel op Instagram natuurlijk, zo'n onmodieuze schoen en dan nog ongesponsord ook). Een paar uur later plaatste ze een foto van een pizzapunt, ook tamelijk uniek op het laagcalorische medium. Op Twitter strooit Manning onvermoeibaar met hartjes en blije smileys. 'Je doorstaat moeilijke omstandigheden niet met bitterheid, boosheid, onwetendheid en apathie', twitterde ze onlangs. 'Wel met liefde, medeleven en waardigheid.' Ene 'Proud Trumpster' die haar tien woedende smileys stuurde, kreeg tien rode hartjes terug.

Begin deze maand plaatste ze een foto van een bord eten online, zoals elke beginnende gebruiker van Instagram denkt te moeten doen. 'Het hoofdgerecht van mijn heerlijke Italiaanse diner dit weekend: dun gesneden kalfsvlees.' Op Twitter volgden boze reacties van haar fans. 'Kalf? Echt? Ik had meer van je verwacht. Dit is immoreel', vatte iemand de teneur samen. Nee, het valt niet mee om een heilige te zijn. Maar in plaats van zuur terug te sneren, schreef Manning dat ze inderdaad niet had nagedacht over wat ze at. 'Het was lekker, maar de volgende keer zal ik het heroverwegen. Dank voor het attenderen.'

Het is fascinerend om getuige te zijn van de wijze waarop iemand na jarenlange afzondering de wereld opnieuw ontdekt. Een woelige wereld die, zo merkte The New York Times op, ook mede door haar daad is gevormd. Haar lek maakte Wikileaks groot en beïnvloedde de publieke opinie over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hopelijk kan Manning nog lang goedgeluimd blijven detoneren op sociale media. Ze heeft voor hetere vuren gestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden