Kleurrijk en humoristisch museum in Molenbeek

Kleurrijk en humoristisch museum laat andere kant Molenbeek zien. De tentoonstelling Art Is Comic probeert met luchtige kunst een tegenwicht te bieden aan angst.

Art is Comic door Bert Vandenbroucke in het Millennium Iconoclast Museum of Art in Brussel.Beeld RV - Brecht Vandenbroucke

Op 22 maart 2016 werden terroristische aanslagen in Brussel gepleegd, waarbij 35 mensen om het leven kwamen. Het nieuwe Millennium Iconoclast Museum of Art (Mima) in het stadsdeel Molenbeek zou die week de deuren openen, maar dat werd begrijpelijkerwijs uitgesteld. Ruim een jaar later valt weer een schaduw over het Mima: twee dagen voor de internationale groepstentoonstelling Art Is Comic werd op het Centraal Station van Brussel een man die een spijkerbom tot ontploffing had willen brengen door militairen gedood.

Deze IS-sympathisant was een 37-jarige man uit Molenbeek. Ironisch genoeg schreven de curatoren van Art Is Comic daarvoor al dat hun tentoonstelling bedoeld is als 'een luchtig antwoord op de aanslagen in Brussel', met de zelfverzekerde toevoeging: 'Humor is ons antwoord op de razendsnel toenemende angst en het bloeiende hokjesdenken.'

Het Mima is gevestigd in de voormalige bierbrouwerij Belle-Vue aan de Henegouwenkaai. De kunst die het museum tentoonstelt is toegankelijk en streetwise. Er word werk geëxposeerd uit de werelden van muziek, grafische vormgeving, sport, film, illustratie en graffiti. Op de pas geopende tentoonstelling Art Is Comic zijn stripachtige beelden en schilderijen te zien van de crème van de hedendaagse populaire kunst. Deelnemers zijn Brecht Vandenbroucke en Brecht Evens uit Vlaanderen, Joan Cornellà uit Catalonië, HuskMitNavn uit Kopenhagen, Mon Colonel & Spit uit Luik en Jean Jullien uit Frankrijk. In het trappenhuis en de grote zaal bovenin heeft de Deen HuskMitNavn de muren beschilderd met blauwgroene taferelen die vrolijk ogen; pas in tweede instantie vallen je de militairen met hun stenguns op. Op sociale media heeft HuskMitNavn een groot publiek, evenals Jullien, die op Instagram meer volk bereikt dan het hele Centre Pompidou, terwijl Joan Cornellà op Facebook zelfs door 4,5 miljoen fans wordt gevolgd. Mima beschouwt sociale media als belangrijke expositieruimten.

Het Mima kreeg in het openingsjaar 40 duizend bezoekers over de vloer, van wie de helft uit jongeren bestond. Een van de oprichters van het museum is galeriehouder Alice van den Abeele, zelf woonachtig in Molenbeek, die door het gezaghebbende platform Politico werd uitgeroepen tot een van de 28 mensen 'who are most likely to shape our world in 2017'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden