Review

Kleur van Piet is in boek Sinterklaasjournaal bijzaak

In het verhitte debat over Zwarte Piet neemt Ajé Boschhuizen een weinig benijdenswaardige positie in, als bedenker, scenarioschrijver en eindredacteur van het Sinterklaasjournaal. Hij kan geen goed doen. Een kamp verwijt hem dat hij niet vasthoudt aan die goeie ouwe Zwarte Piet. Een ander kamp neemt hem kwalijk dat de verwerpelijke blackface nog steeds rondwaart in het journaal.

Paul Onkenhout
null Beeld Menno Pelser
Beeld Menno Pelser

Wat niemand zich zo langzamerhand nog realiseert, is dat Boschhuizen (1962) een kundig schrijver is, zoals hij aantoont in Het grote boek van het Sinterklaasjournaal. Kinderen worden niet betutteld en ook volwassenen beleven plezier aan de fantasierijke verhaaltjes en de vele (naam)grappen.

Het voorleesboek verscheen in 2013 voor het eerst. Met de NTR bracht Podium een herziene en uitgebreide editie op de markt. Roetveegpieten maken hun entree. De Pieten heten Opapiet, Nietpiet, Pietje Precies, Piet Lut of Huispiet. De klassieke Zwarte Piet wordt niet genoemd - en nauwelijks getoond.

De toon, niet geheel nieuw maar enigszins aangepast, wordt gezet in een verhaal over het 'Hoofd Bijzaken' van de gemeente Somberen aan de Lek. Jan Salie, heet hij. De burgemeester hoort van Sinterklaas dat er een tekort aan Pieten is.

Om te helpen moet Jan Salie ook maar een Piet worden. Gelukkig is er een oefenschoorsteen beschikbaar. 'Er komt eerst een grote roetwolk uit de schoorsteen en dan verschijnt Jan Salie. Hij heeft een paar fikse roetvegen op zijn gezicht.'

Aan Opapiet vraagt Jan Salie of hij al helemaal zwart is. Nee, zegt Opapiet, 'maar het belangrijkste is dat je door de schoorsteen kunt. De kleur van een Piet is maar bijzaak.'

Bijzaak, hier is de schrijver zelf aan het woord. Niet iedereen wil naar Ajé Boschhuizen luisteren, maar hier heeft hij een punt.

Het grote boek van het Sinterklaasjournaal, Ajé Boschhuizen, fictie, Podium/NTR; 265 pagina's; €15,00.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden