Kleine PSP Go torst nog steeds fors prijskaartje

Hij is klein, hij is fijn, hij is te duur. Zo luidde het algemene oordeel een half jaartje geleden over de PSP Go, de jongste incarnatie van de PlayStation Portable, Sony’s draagbare spelcomputer....

Peter van Ammelrooy

Hoeveel er van de huidige adviesprijs van 249 euro afgaat, is onbekend. Slimme importeurs bieden de draagbare spelcomputer online al voor 188 euro aan. Zijn voorganger, de PSP-3000, kost ‘officieel’ 199 euro.

De te verwachten prijsdaling is een goede smoes om de PSP Go alsnog tegen het licht te houden. Het spelletjesapparaat is inderdaad klein. De PSP Go heeft het formaat dat de meeste smartphones – de duurdere mobieltjes met breedbeeldschermpje – aardig nadert. Hij past beter in broek- of borstzak dan de allereerste PSP uit 2005, die iets minder dan het dubbele woog van de 158 gram die de Go op de weegschaal aangeeft. De originele PSP paste in de categorie ‘stompe voorwerpen’ die nog wel eens in politieverslagen over onopgehelderde moorden staan vermeld.

De PSP Go is fijn, omdat het paneel met een deel van bedieningsknoppen onder het scherm uitschuift waardoor hij minder plek inneemt. Hij is te koop in twee kleuren, naast het gebruikelijke zwart ook in wit, voor wie zijn gadgets liever niet zo donker heeft. De PSP Go ligt prettig in de hand. Het scherm is iets kleiner dan van zijn directe voorganger (de PSP-3000), maar biedt wel dezelfde resolutie en scherpe beelden.

De bedieningsknoppen zitten niet op een logische of een handige plek. Wie snel het volume wil aanpassen zonder zijn spel te onderbreken moet achter het scherm op de smalle bovenkant van het apparaat op de tast op zoek naar minieme, verzonken knopjes. Daar zitten ook de toetsjes voor het uitschakelen van de luidspreker en de dimmer voor het scherm. De aan/uit-knop is nog altijd een raar schuifje, waarvan niet altijd duidelijk is of je de PSP Go nu hebt uitgezet of slechts vergrendeld voor transport.

De grootste verandering is de wijze waarop de PSP Go games consumeert. Verdwenen is de gleuf waarin de UMD-schijfjes moesten, de speldrager die Sony speciaal voor de originele PSP ontwierp. Sony heeft naar het succes van de iPhone gekeken (zie hiernaast) en geconcludeerd dat gebruikers er geen been in zien games te downloaden van internet.

Die opzet heeft voor de kopers van een PSP Go een groot nadeel. Net als Apple met de iPhone doet Sony aan gedwongen winkelnering. Een spel op schijf voor de oudere PSP’s kan in prijs enorm verschillen. Online bepaalt Sony het prijskaartje. Het bedrijf vraagt in veel gevallen voor de downloadversie van een game een lagere prijs dan voor de winkelversie. Er zijn ook nog uitgevers die hun spellen niet beschikbaar stellen voor de PSP Go, terwijl ze wel voor oudere versies van de PSP zijn verschenen.

Bezitters van een oudere PSP hebben een ander probleem. Als zij op een PSP Go willen overstappen, moeten ze al hun games opnieuw aanschaffen. Dat kan in de papieren lopen.

Er zijn dus nog een paar prangende kwesties die Sony moet aanpakken. Pas dan maakt de PSP zijn toegevoegde naamsaanduiding waar. Go.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden