Klein budget, maar groots effect - een grillige film over corruptie in Egypte

The Nile Hilton Incident laat zien hoe verstikkend de invloed van een corrupt systeem kan zijn. Het scenario is niet altijd even logisch, maar met de beperkte middelen waarmee deze film werd gemaakt, ziet het er indrukwekkend overtuigend uit.

Pauline Kleijer
The Nile Incident. Beeld
The Nile Incident.Beeld

De televisie van politieagent Nourdin (Fares Fares) werkt niet goed, maar het verstoorde beeld laat nog wel een Tom en Jerry-cartoon zien. Tot frustratie van de kat duikt de muis telkens uit een ander gat op. Het geeft aardig de situatie van Nourdin weer: hoe hij ook zijn best doet problemen de kop in te drukken, ze keren altijd op onverwachte plekken terug.

The Nile Hilton Incident

Thriller

Regie: Tarik Saleh

Met: Fares Fares, Mari Malek, Yasser Ali Maher, Ahmed Selim

106 min., in 16 zalen

De Zweedse regisseur-scenarist Tarik Saleh baseerde zijn politieke thriller The Nile Hilton Incident op een moordzaak die in Egypte veel stof deed opwaaien. In 2008 werd de zangeres Suzanne Tamim met doorgesneden keel gevonden in een hotelkamer in Dubai. De dader leek afkomstig uit de hoogste Egyptische kringen. Aanvankelijk werd de zaak dan ook in de doofpot gestopt.

Saleh gaf zijn eigen draai aan het verhaal en verplaatste het naar december 2010, kort voordat de Arabische Lente ook in Egypte tot massale demonstraties leidt. De moord vindt plaats in een chic hotel aan het Tahrirplein in Cairo, niet veel later het centrum van de protesten. Nourdin krijgt als rechercheur met de zaak te maken. Door zijn goede connecties - zijn oom is zijn chef - kan hij zich verder in het onderzoek vastbijten dan van hogerhand wenselijk wordt geacht. Hij raakt er persoonlijk bij betrokken wanneer hij zich, tegen beter weten in, laat verleiden door een vriendin van het slachtoffer.

Tekst gaat verder na de foto.

null Beeld
Beeld

Het gaat Saleh niet zozeer om het blootleggen van corruptie; dat de Egyptische samenleving daar van hoog tot laag mee kampt, wordt als bekend verondersteld. The Nile Hilton Incident laat zien hoe verstikkend de invloed van een corrupt systeem kan zijn. Nourdin, die volgens de steeds luider morrende Egyptische bevolking bij de 'varkens' hoort, is net zo goed slachtoffer als dader. Zijn uniform biedt bescherming, maar is ook een teken van zijn zwakte. Als hij al een ruggengraat heeft, is het niet de bedoeling dat hij daarvan getuigt.

Voor het uiterlijk van zijn film (indrukwekkend overtuigend, gezien het beperkte budget en het feit dat er niet in Egypte gefilmd mocht worden) keek Saleh goed naar Amerikaanse paranoiathrillers uit de jaren zeventig. Vooral Sidney Lumet (Serpico, All the President's Men) diende duidelijk als voorbeeld. Het scenario van The Nile Hilton Incident is niet altijd even logisch, maar dat kan ook niet anders: in dit zompige terrein worden de bakens steeds verzet. Zo blijft de film grillig en onheilspellend tot het einde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden