ConcertrecensieUnsuk Chin e.a.

Klaus Mäkelä (24) bij Concertgebouworkest geen sensatie in coronatijd ★★★☆☆

Bovendien ontneemt het stuk van López de glans aan de première van Unsuk Chin.

Dirigent Klaus Mäkelä. Beeld Marco Borggreve
Dirigent Klaus Mäkelä.Beeld Marco Borggreve

Het had een sensatie kunnen worden, het debuut bij het Concertgebouworkest van de 24-jarige Fin Klaus Mäkelä. Om dit dirigerende piepkuiken wordt nu al gevochten. Zie hoe zelfbewust hij naar het schavot wandelt: strak pak, goed gekapt, ideale schoonzoon. Na het welkomstapplaus wacht hij acht, negen, tien stille seconden. Dan ontwaakt een pauk en valt de contrafagot gorgelend bij.

Mäkelä slaat helder en vastberaden in een modern stuk (een deel uit The Travails of Persiles and Sigismunda) van de Peruaan Jimmy López. Op navelhoogte accentueren Mäkelä’s armen de tel soms met een vinnig zetje naar beneden. Uit het orkest in anderhalvemeterzit – vergroot podium, lessenaars wijdverspreid – komt een lekker geluid, vol knorrende tuba en schrille fluiten.

Helaas staan tussen de Fin en de euforie twee obstakels. Het eerste is een artistieke blunder. Het stuk van López ontneemt de glans aan de Koreaanse Unsuk Chin: alsof je een exquise diner aftrapt met een stevige hutspot. Chin levert nota bene een wereldpremière. Ze schreef een miniatuur van vijf minuten die laveert tussen uitbarsting en verstilling. Titel: Subito con forza, een knipoog naar explosies in Beethovens muziek. Met López in de oren dooft het stuk voordat je het beseft.

Maar het grootste obstakel is de kwade droom die de Grote Zaal in coronatijd is geworden. Het Concertgebouworkest is van zijn ankers, hoe gretig de musici zich ook storten op Sibelius’ Eerste symfonie. Mäkelä komt terug, dat voorspellen de voetroffels bij het slotapplaus. Maar redt hem van een akoestiek die klanken nu eens uitholt en dan weer opvreet.

Unsuk Chin e.a.

Door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Klaus Mäkelä.

Klassiek

★★★☆☆

24/9, Concertgebouw, Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden