klassiek

*****..

GENIEËN OP EEN KOOPJE
Aangenaam * Klassiek 2007. 34 cd’s en 15 dvd’s (sampler: 2 cd’s, 1 dvd).

GENIEËN OP EEN KOOPJE
Veertien procent van de verkoop aan klassieke platen in Nederland voltrekt zich via Aangenaam * Klassiek. Zo heet de jaarlijkse koopjesactie waarmee de platenbranche de kassa’s laat rinkelen, met licht gedempte klank vanwege de kortingsbonnen die zich erin opstapelen. De bonnen mogen we uit het boekje knippen van een verzamelbox met voorproefjes.

GENIEËN OP EEN KOOPJE
Opvallend: onder de 49 cd’s en dvd’s van de campagne 2007 zitten veel nieuwe producties, vaak van grote kwaliteit. Ook opvallend: klassiek is kennelijk weer ‘klassiek’. Er is geen filmmuziek of fadoplaat meer te bekennen. Slechts een dertien jaar oude Zbigniew Preisner-cd (Silence, night & dreams, met galm en echo’s uit de Roomse kerk) houdt de eer van de new age nog enigszins hoog.

GENIEËN OP EEN KOOPJE
Nieuwe muziek is er verder ook niet bij. Het feest wordt vooral gevierd met de immer aangename Vivaldi (te vinden op vier cd’s), Bach (ook vier keer raak, op cd’s en een dvd), en met Händel, Mahler, Beethoven en Chopin. Maar Palestrina en Szymanowski zijn ook van de partij, op nieuwe platen van het Huelgas Ensemble en het Schönberg Kwartet. En plots is daar ook het weerzien met de componist(e) ‘Anoniem’: op een cd van Hesperion XXI met impressies van middeleeuws werk uit de oriënt, en bij het Trio Mediaeval, dat arrangementen zingt van oud-Noorse volksmuziek.

GENIEËN OP EEN KOOPJE
Dat zul je Murray Perahia, Krysztian Zimerman en Maria Joao Pires niet gauw horen doen. Zij vormen, met Leif-Ove Andsness en Lang Lang, de ‘oudere’ pianistencohort in deze campagne, met opnamen van een jaar of drie tot een jaar of tien geleden. Alle van uitzonderlijk belang: Perahia met Lieder ohne Worte van Mendelssohn, Zimerman met de pianoconcerten van Chopin, Andsness met een fijngeslepen Grieg, gedirigeerd door Jansons. Lang Lang gaat bij Gergjev geestdriftig op de loop met Rachmaninov Twee. Onvergelijkelijk is Maria Joao Pires in haar tien jaar oude uitvoering van de impromptu’s van Schubert.

OOK SUBLIEM
*****

OOK SUBLIEM
Chopin, Preludes. Rafal Blechacz. DGPalestrina e.a. olv Van Nevel. Harm.Mundi.

OOK SUBLIEM
Van groot kaliber is het kraakheldere Chopinspel in een nieuwe opname van de 22-jarige Pool Rafal Blechacz. Spaarzaam pedaalgebruik en een even eigenzinnig als overtuigend rubato kenmerken zijn uitvoering van de Preludes opus 28. Paul van Nevel demonstreert een originele kijk op Palestrina’s Missa Ut re mi fa sol, waarvan het contrapunt spannender is dan de titel suggereert. Met zijn Huelgas Ensemble richt hij zich niet alleen op het allerijlste, maar profileert hij ook de aardse timbres van de lagere stemmen.

OOK NIEUW
*****

OOK NIEUW
Theresienstadt Project. Von Otter e.a. DG.Janacek e.a. Schönberg Kwartet. Chandos.Celloconcert Dvorak. Wispelwey e.a. Channel.Mozart. Ronald Brautigam en Aleksei Ljoebimov. BIS.

OOK NIEUW
De mezzo Anne Sofie von Otter en de bariton Christian Gerhaher ontroeren met liederen van joodse componisten die omkwamen in het kamp Theresienstadt. Het Schönberg Kwartet bevestigt zijn reputatie in vooroorlogs werk, ditmaal Janacek en Szymanowski. Voor Dvoraks celloconcert, revisited door Pieter Wispelwey, speelt het label Channel een speciale troef uit, het Boedapest Festivalorkest onder Ivan Fischer.

OOK NIEUW
Ook attractief: Ronald Brautigam en Aleksei Ljoebimov op fortepiano’s in duoconcertwerk van Mozart (op het label BIS). Impressies van een Lübecks muziekavondje met Buxtehude, door Capella Ducale (Econa). Symfonieën van de 18de-eeuwer Ricci, verdedigd door Jan Willem de Vriend (Etcetera). Hillary Hahn op stalen snaren met vioolpartita’s van Bach (Sony) en Viktoria Mullova op haar ‘nieuwe’ Guadagnini met Bachs vioolsonates (onyx).Roland de Beer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden