klassiek

EEN STEM ALS EEN TOVENARES..

****Schubert, Berg, Wolf. Door Christianne Stotijn (mezzo-sopraan) en JosephBreinl (piano). Onyx. 4

Wat was de romantiek geweest zonder de nacht? Spoken, geesten enduistere machten leven op in het zwart van de nacht, waar ze zich een wegbanen naar de angsten en de wonden in het zwart van onze ziel. Genoegillustere dichters en componisten die deze wegen hebben verwoord enverklankt, en de jonge Nederlandse mezzosopraan Christianne Stotijn heeftsamen met haar Duitse pianopartner Joseph Breinl een even beklemmende alsbetoverende selectie uit deze Nachtspuk op cd uitgebracht. Een deel hiervanvoerden ze in december al uit in de serie Rising Stars van het AmsterdamseConcertgebouw en dat werd onder meer als een 'godsgeschenk' ervaren.

De schittering van Stotijns rijzende ster kan weinig geïnteresseerdenin klassieke muziek zijn ontgaan. Al was het maar omdat deze eerste solo-cdvorige week dagelijks op radio 4 in het programma Viertakt te horen was alscd van de week. Maar er valt wel langer dan een week te luisteren naar deelfen, dwergen en avondsterren die Stotijn tot leven wekt. Ze heeft eenstem als een tovenares. Maar haar grootste magie schuilt in de razendsnellekleurwisselingen waardoor in haar timbre feilloos elke gradatie tussenlicht en duisternis weerklinkt. Hoog en angstig het kind, zwaar en bedruktde vader, onheilspellend verleidelijk de Erlkönig van Schubert; en diep,diep beklemmend de slaap en de wind in Bergs Vier Lieder op.2. Je hoeftgeen coloratuursopraan te zijn om te heersen als ware Koningin van denacht.

UITGESPROKEN NACHTKONINGIN

***Handel: Delirio. Natalie Dessay en Le Concert d'Astree o.l.v. EmmannueleHaïm. Virgin Classics.

De Franse Natalie Dessay is wel een sopraan van het type Koningin vande nacht, een rol die ze vertolkte tijdens het festival in Aix-en-Provence(waar Christianne Stotijn deze zomer Isabella zingt in Rossini's L'Italianiin Algeri). Ze is te horen met het ensemble Le Concert d'Astree onderleiding van Emmannuele Häim op een nieuwe cd met aria's en Italiaansecantates van Handel. Pièce de résistance is de cantate Delirio amarosovoor solo-sopraan. Dat lijkt weinig, één sopraan voor een hele cantate,maar haar antagonisten in de aria's zijn hobo, viool en blokfluit - elk metfraai vertolkte partijen. Naast de cantate Mi palpita il cor is er een ariaopgenomen uit Aci Galatea e Polifemo, een opera waarmee de dirigente enclaveciniste Haïm en haar ensemble vorig jaar al een opmerkelijke cduitbrachten. Daarop wordt de sopraanpartij gezongen door Sandrine Piau. Ookheel mooi, maar Dessay is wat uitgesprokener en pregnanter. Er zit een dvdbij de cd, maar het is de vraag of het half uurtje amateuristischcamerawerk echt wat toevoegt aan de voortreffelijke muzikale uitvoering.

HET HUWELIJK GING NIET DOOR

***Vivaldi: Tito Manlio. Accademia Bizantina o.l.v. Ottavio Dantone.Naïve.

Turijn is komende maand dé stad van de Olympische Spelen. Maar in destilte van de Biblioteca Nazionale van Turijn zijn andere recordsgevestigd. Zo ligt er het grootste deel van de nalatenschap van AntonioVivaldi - bij elkaar de handgeschreven partituren van zo'n 450 werken,waaronder 296 concerten en 14 opera's. Aangekondigd als 'het grootsteavontuur van de 21ste eeuw', is musicoloog Alberto Basso metplatenmaatschappij Naïve en Opus 111 in 2000 begonnen het grootste deelvan deze werken op cd uit te brengen. Sindsdien zijn er 18 cd'suitgebracht, met onder meer vier van die 14 opera's. Vivaldi componeerdeTito Manlio in 1719. Ontstaansgeschiedenis en première zijn een opera opzich (Vivaldi schreef de opera - naar eigen zeggen in vijf dagen - voor eenadellijk huwelijk dat op het laatste moment niet doorging), en het werkverdween voor eeuwen in de schaduw van de Vier seizoenen. Voor de VivaldiEdition is samen met het Instituto Italiano Antonio Vivaldi een nieuwetekstkritische editie samengesteld die met veel passie op cd is gezet, metbas-bariton Nicola Ulivieri als indrukwekkende Tito.

Pay-Uun Hiu

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden