klassiek

*****..

EEN ZELFVERZEKERDE JUROWSKI
Prokofjev: Symfonie nr 5; Ode. Russisch Nationaal Orkest o.l.v. Vladimir Jurowski. PentaTone.

EEN ZELFVERZEKERDE JUROWSKI
Om het late werk van Serge Prokofjev te savoureren is enige kennis van de historische context noodzakelijk, en speciaal van de artistieke klem waarin de componist na zijn terugkeer naar Rusland belandde. Speciaal de werken die hij in de oorlogsjaren componeerde, gaan gebukt onder morositeit en een beprangde inspiratie. Zo is de opening van zijn Vijfde Symfonie uit 1944 uitgesproken zwaar op de hand, en hebben zelfs de opgewekte delen dikwijls iets verzenuwds.

EEN ZELFVERZEKERDE JUROWSKI
Dat Vladimir Jurowski, de coming man onder de Russische dirigenten, veel affiniteit heeft met Prokofjevs muziek staat als een paal boven water. Zijn live-uitvoering met het Russische Nationaal Orkest straalt zelfverzekerdheid uit, in zijn boeiende verzoening tussen grote lijn, motorische drift en timbredosering. De Ode aan het eind van de oorlog, een zinnige aanvulling, is een sandwich, waartussen twee belachelijk pompeuze buitendelen een paar wonderlijke verrassingen verstopt zitten.

KLATERENDE FONTEINEN
*****

KLATERENDE FONTEINEN
Respighi: Fontane di Roma; Pini di Roma; Feste Romane; Il Tramonto. Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia o.l.v. Antonio Pappano. EMI.

KLATERENDE FONTEINEN
Voor luisteraars met geluidsgevoelige buren is Antonio Pappano’s cd met de ‘Romeinse trilogie’ van Ottorino Respighi geen comfortabel bezit. Als je de zachtste gedeelten niet onder de gehoorgrens wilt laten verdwijnen, knallen de fortississimi met gemak door de muren– al doet zo’n registratie ongetwijfeld recht aan het effect van zo’n uitvoering in een concertzaal.

KLATERENDE FONTEINEN
De klaterende fonteinen, de imaginaire marcherende Romeinen, en de lieflijke vogeltjes (inclusief een echte, opgenomen nachtgaal) beleven onder de handen van Pappano en zijn Italiaanse orkest een glansrijke vertolking. Het veel intiemere orkestlied Il Tramonto, met sopraan Christine Rice, komt er, zowel akoestisch als psychologisch gesproken, een beetje vreemd tussendoor.

PATHOS BIJ MEESTERPIANIST KISSIN
*****

PATHOS BIJ MEESTERPIANIST KISSIN
Mozart en Schumann. Evgeni Kissin, London Symphony Orchestra o.l.v. Colin Davis. EMI.

PATHOS BIJ MEESTERPIANIST KISSIN
Mozarts pianoconcert KV 491 in de doorbakken vertolking van de Russische pianist Evgeni Kissin is een ervaring die niet iedereen voor herhaling vatbaar zal achten. Het pathos in het eerste deel is nagenoeg onverteerbaar, en daar draagt het aplomb van Colin Davis en het London Symphony Orchestra stevig aan bij.

PATHOS BIJ MEESTERPIANIST KISSIN
Het Pianoconcert van Schumann, een werk dat juist vraagt om een dergelijke culinaire behandeling, beleeft daarentegen een welhaast optimale uitvoering. Kissin is een meesterpianist die, gegeven het juiste repertoire, schijnbaar moeiteloos poëzie en krachtpatserij onder een noemer weet te brengen.

STIMULERENDE FRANSE CUISINE
*****

STIMULERENDE FRANSE CUISINE
Saint-Saëns en Franck, door Jean-Yves Thibaudet en l’Orchestre de la Suisse Romande o.l.v. Charles Dutoit. Decca.

STIMULERENDE FRANSE CUISINE
Minstens zo stimulerend is de Franse haute cuisine van drie meesterkoks, pianist Jean-Yves Thibaudet, dirigent Charles Dutoit en componist Camille Saint-Saëns. Vooral het Pianoconcert op. 103 van laatstgenoemde bevat fantastische verrassingen, zeker waar het wonderlijke timbrecombinaties betreft. Een beetje losbladig is het wel, vooral in het tweede deel waaraan het zijn bijnaam ‘Egyptien’ te danken heeft. Dat doet niets af aan de gratie waarmee Thibaudet de pianoklank samenkneedt met die van het orkest. Ook in het veel vroegere Pianoconcert op. 22 toont Saint-Saëns inventiviteit en esprit. Het extraatje, César Francks Variations symphoniques, dat geen pianoconcert is maar een significante pianopartij bevat, steekt daarnaast wat nuchter af.Frits van der Waa

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden