klassiek

*****..

Frits van der Waa

DE INDRUK VAN EEN ALLEGAARTJE
Inventions (Bach, Eisler, Beffa, Bartók, Klein, Martinu, Kreisler). R. en G. Capuçon. Virgin.

DE INDRUK VAN EEN ALLEGAARTJE
Het eerste kwartiertje van de cd die de strijkersbroers Renaud en Gautier Capuçon hebben opgenomen voor Virgin, doet de oren spitsen. Wat een sublieme vertaling van toetsen naar snaren, die bewerkingen van tweestemmige stukjes uit Bachs oeuvre. Op klavecimbel of op piano zijn die prachtig, maar in gestreken vorm krijgen ze toch een ander leven, en ongelooflijk veel kleur. Dat heeft alles te maken met de kraakheldere vertolkingen van de Capuçons. Het vervolg is even geweldig gestreken, maar wat in een concert ongetwijfeld aandoet als een schitterend vertoon van veelzijdigheid, maakt in de cd-speler de indruk van een allegaartje. En dat is echt een stevig minpunt van deze collectie. De overgang van Bach naar Eisler vergt al een mentale omslag, en dan moet de sprong naar Karol Beffa nog komen. De Fransman is van 1973, dus hij moet wel eigentijds zijn, maar aan zijn Masques I en II – twee langzaam leeglopende theezakjes – is dat niet te horen. Dan is het Duo van de in een concentratiekamp omgekomen Gideon Klein origineler. Om de variatie te handhaven maakt de cd aan het slot nog een haarspeldbocht naar een smakelijke toegift van Frits Kreisler, waarbij zus Aude Capuçon pardoes een hele vleugel naar binnen schuift. Toch nog toetsen.

ERG ENGELS, EN EEN BEETJE KUIS
*****

ERG ENGELS, EN EEN BEETJE KUIS
Elgar: Vioolsonate e.a. Simone Lamsma, Yurie Miura. Naxos.

ERG ENGELS, EN EEN BEETJE KUIS
In Nederland straalt de ster van violiste Simone Lamsma (21) nog niet zo fel, wat vooral komt doordat ze op twaalfjarige leeftijd naar Engeland is verhuisd om aan de Yehudi Menuhin School te gaan studeren. Haar eerste cd is ook erg Engels, want gewijd aan het werk van Edward Elgar, de componist van Land of hope and glory. De in 1918 gecomponeerde Vioolsonate legt muzikaal gezien meer gewicht in de schaal, en Lamsma torst dat, gesteund door begeleidster Yurie Miura, met gemak, al klinkt het allemaal nog een beetje kuis. Dat geldt ook voor de handvol genremuziekjes die de plaat op aangename wijze complementeren.

EEN PERZIK EN EEN KOKOSNOOT
*****

EEN PERZIK EN EEN KOKOSNOOT
Jolivet: vioolconcert; Chausson: Poème. Isabelle Faust, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin o.l.v. Marko Letonja. HM.

EEN PERZIK EN EEN KOKOSNOOT
Het Poème van Ernest Chausson (1896) verhoudt zich tot Jolivets Vioolconcert (1972) als een perzik tot een ongepelde kokosnoot. Het is dan ook wat vreemd dat Isabelle Faust deze twee stukken op één cd heeft gezet. Als excuus mag gelden dat ze beide met evenveel compassie en stijlgevoel benadert, of het nu gaat om de verdroomde toontaal van Chausson of de aanmerkelijk hermetischer klanken van Jolivet, waarvan desondanks in het derde deel een grote tierigheid uitgaat. Het Berlijnse orkest en dirigent Letonja weten ook goed raad met de wonderlijke timbremengsels die Jolivet de instrumenten ontfutselt.

NEUS-IN-DE-WIND-BENADERING
*****

NEUS-IN-DE-WIND-BENADERING
Paganini: Vioolconcert no.1: Spohr: Vioolconcert no.8. Hilary Hahn, Swedish Radio Orchestra o.l.v. Eiji Oue. DGG.

NEUS-IN-DE-WIND-BENADERING
Hilary Hahn is al weer 27, maar zal naar het zich laat aanzien tot in lengte van dagen een vioolmeisje blijven. Haar vertolkingen van Paganini en Spohr getuigen van een typische neus-in-de-wind-benadering en precieuze priemvingertjes. Paganini’s Rossini-derivaten moeten het hebben van een hoog tsjing-boem-gehalte en violistisch klatergoud. Spohr is genietbaarder, maar Hahns tremulerend vibrato en de opname met opgekrikte lage frequenties leiden desondanks tot een niet erg welgevallige luisterervaring.Frits van der Waa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden