Review

Klassieke kleinkunstliedjes gebracht door perfect zangtrio

Het liedjesprogramma is niet wereldschokkend, maar wel een heerlijke selectie van de mooiste kleinkunstliedjes. Lone van Roosendaal, Annick Boer en Renée van Wegberg vormen een perfect zangtrio.

Joris Henquet
'Vernieuwend of wereldschokkend is het zeker niet te noemen, wel is het een heerlijke selectie van de liedjes uit het oeuvre van de grote Nederlandse kleinkunstcomponisten.' Beeld Roy Beusker
'Vernieuwend of wereldschokkend is het zeker niet te noemen, wel is het een heerlijke selectie van de liedjes uit het oeuvre van de grote Nederlandse kleinkunstcomponisten.'Beeld Roy Beusker

Klassieke cabaretliedjes als Zeur niet en Telkens weer zingen ze met zijn drieën. Soms een voor een één woord, dan weer in een prachtige driestemmigheid. Op andere momenten zingen ze solo en worden minder bekende liedjes opgediept uit de dozen vol bladmuziek die zijn uitgestald. De onverwoestbare Annie M.G. Schmidt-regel 'Dit is het land waar grote mensen wonen' loopt als een rode draad door de voorstelling en keert terug in verschillende muzikale gedaanten.

Op het liedjesprogramma Op een mooie Pinksterdag is nauwelijks iets aan te merken. Vernieuwend of wereldschokkend is het zeker niet te noemen, wel is het een heerlijke selectie van de liedjes uit het oeuvre van de grote Nederlandse kleinkunstcomponisten Harry Bannink, Joop Stokkermans en Ruud Bos. Bij elkaar opgeteld schreven deze mannen maar liefst 6.044 liedjes, zo wordt ons verteld, voor cabaretvoorstellingen, musicals, tv-series, reclamespotjes en nog veel meer.


Op een mooie Pinksterdag (****), muziek.
Door Janke Dekker Producties.
Script en regie: Erris van Ginkel.
23/10, Schouwburg De Kom, Nieuwegein.
Tournee t/m 28/1.

De keuze voor de uitvoerders had niet beter gekund: Lone van Roosendaal, Annick Boer en Renée van Wegberg zijn fantastische zangeressen, die met begeleiding van een ook al zo fijne viermansband het klassieke materiaal goed tot zijn recht laten komen.

Renée van Wegberg beleeft een hoogtepuntje als zij kreunend Hij kwam alleen maar voor de meter / oorspronkelijk zingt, een heerlijk ondeugende tekst van - wie anders - Annie M.G. Schmidt op een tango van Harry Bannink. Met volmaakte komische dictie brengt Annick Boer Op één been kun je niet lopen, op een melodie van Ruud Bos. En Lone van Roosendaal schakelt meesterlijk tussen ingehouden en losgelaten woede in het razendsnelle nummer Haat, met muziek van Joop Stokkermans.

En deze drie liedjes zijn slechts het topje van de ijsberg. In de kartonnen dozen van Bannink, Stokkermans en Bos valt nog veel meer te ontdekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden