Klassiek platenlabel nokt ermee

Vanguard Classics, een platenlabel dat deze week twee Edisons in de wacht sleepte, stopt met het opnemen van klassieke muziek....

Daarmee staan musici als het Londense Brodsky Quartet, de Duitse barokgroep Musica Antiqua Köln, de Nederlandse stersopraan Charlotte Margiono en het met een Edison bekroonde Altenberg Trio uit Wenen discografisch gesproken op straat.

Ook het Aurelia Saxofoonkwartet, de hoboïste Pauline Oostenrijk, de barokgroep Musica ad Rhenum en de Russische meesterpianist Nikolaj Loeganski moeten op zoek naar een nieuwe platenmaatschappij - volgens Loeganski's Nederlandse impresario een 'bijna onmogelijke' optie.

Voor Frank Groothof, de verteller en zanger die deze week een Edison kreeg voor zijn eenmansproductie van Monteverdi's opera De terugkeer van Odysseus, maakt Vanguard een uitzondering. Groothof mag voorlopig doorgaan met nieuwe cd's, 'omdat hij óók in de niet-serieuze hoek opereert', aldus M. Schopman, managing director van het in Hilversum gevestigde platenlabel.

Voor J. Breukel, van Loeganski's Amsterdamse management Riaskoff, is het doodlopen van Vanguard een 'pijnlijke verrassing'. Volgens Breukel wordt het lot van musici 'echt niet alleen maar bepaald door gebrek aan belangstelling van de platenkoper, want het valt best mee met die belangstelling'.

Klassieke platenlabels zijn volgens hem 'in handen geraakt van een type ondernemer dat snel opbrengsten wil zien, en er geen genoegen mee neemt dat de investering in een klassieke productie soms pas na een jaar of wat wordt terugverdiend'.

Schopman erkent 'doodongelukkig' te zijn over het verdwijnen van de opneemactiviteiten van Vanguard, die neerkwamen op een respectabele 20 tot 25 nieuwe producties per jaar. Hij verwijst naar buitenlandse voorbeelden als het Britse label Collins ('net opgeheven') en het Zwitserse Clavis ('staat te koop').

Volgens Schopman gaat Vanguard wel door met het importeren van klassieke labels als Hyperion, het Zweedse Bis en het budgetlabel Naxos.

Vanguard Classics ontstond in de jaren vijftig in de VS, waar een catalogus werd opgebouwd van honderden jazz- en klassiekemuziektitels. Het Nederlandse mediabedrijf Arcade kocht het label begin jaren negentig op. Het kwam vervolgens in handen van het uitgeversconcern Wegener, dat er na korte tijd weer vanaf wilde.

De voormalige Arcade-bestuurder B. de Liefde nam Vanguard tenslotte weer over. Een nieuwe catalogus werd intussen opgebouwd door Schopman en diens voorganger P. van Winkel, die nu cd's produceert voor de drogisterijketen Kruidvat.

Schopman greep hoog, met producties met het Brodsky Quartet en de mezzo Anne-Sofie von Otter, en met het Altenberg Trio, dat beschouwd wordt als een van de beste pianotrio's van dit moment.

Schopman, geconfronteerd met het onbegrip van het Weense ensemble, noemt het doodlopen 'erg jammer, juist omdat anderen het ook niet meer doen'.

De huidige Vanguard-eigenaar De Liefde was donderdag niet bereikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.