Klassiek concert Rude Circles is een droomlandschap vol kleur

De opening van het Avrotros Vrijdagconcert was een avond vol symbolisch gewicht, waarin Zuidam zich elegant staande hield. Rude Circles is een ode aan de makers van Stonehenge, en wisselt zachtheid met massa af.

Persis Bekkering
null Beeld René Knoop
Beeld René Knoop

Aan Rob Zuidam de eer het Avrotros Vrijdagconcert te openen. Het nieuwe seizoen is opgedragen aan de dirigent en componist Leonard Bernstein (1918-1990), die in 2018 honderd zou zijn geworden en groot fan was van Zuidam. Met het ruim twintig minuten durende Rude Circles, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor, schreef hij de muzikale tegenpool van Beethovens Negende Symfonie. De symfonie, met het beroemde en overweldigende Ode an die Freude, werd na de val van de Muur in zowel Oost- en West-Berlijn gedirigeerd door Bernstein, en vulde de rest van de avond.

Rude Circles
Klassiek
Zuidam en Beethoven.
Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz.
22/9, TivoliVredenburg Utrecht.

Tegenover de uitbarstingen van Beethoven plaatst Zuidam murmelende strijkers, etherische koorharmonieën en echoënde houtblazers. Een droomlandschap vol kleur - vooral de koorpartij doet denken aan Ravels Daphnis et Chloé. Rude Circles is een intrigerende ode aan de mensen die de monolieten van Stonehenge 'met een zekere tederheid' hebben neergezet. Het contrast tussen zachtheid en massa komt naar voren in de afwisseling van fluisterende, efemere klanken met koper- en slagwerkgebeuk. Echt massief wordt het nooit; de lijnen zijn eerder aanzetten of fragmenten dan uitgewerkte thema's, alsof de wind ze naar je toewaait. Steeds wordt het orkest stilgelegd, om na een korte ademtocht van klank en karakter te veranderen. De big band, een fijne, aardse verrassing tussen al dat kosmische gestreel. Wanneer koor en orkest na de pauze de symfonie uitvoeren, houden ze dat erotische spel in contrasten vol. Een uitzinnige vertolking - al had die iets meer van de ademruimte van Zuidam kunnen gebruiken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden