NieuwsBoekhandels

Klanten blijven weg, boekhandels en uitgevers starten offensief

Mensen zitten thuis, dus het zal ook wel goed gaan met de boekhandels en uitgeverijen. Mis! Zo goed gaat het de boekverkopers niet af. Uitgevers en boekhandels beginnen daarom een offensief om wegblijvende klanten te trekken.

Jet Steinz
‘De boekhandel overleeft’ van uitgeverij Van Oorschot Beeld
‘De boekhandel overleeft’ van uitgeverij Van Oorschot

Lezen doen de meeste mensen in hun eentje en bij voorkeur thuis, dus je zou denken dat het gouden tijden zijn voor de boekenbranche. Maar veel (grote) boekhandels, zoals het Amsterdamse Scheltema en het Rotterdamse Donner, hebben vanwege de maatregelen voorlopig moeten sluiten.

Ook in de kleinere winkels, die vaak nog wel open zijn, loopt de klandizie terug. Als het niet is omdat er maar een maximum aantal personen tegelijkertijd binnen mag zijn, dan wel vanwege het feit dat er überhaupt nauwelijks meer iemand op straat is. Helaas blijken wegblijvende klanten hun boeken nog niet massaal via de webshop te bestellen.

De campagne #ikleesthuis, die de CPNB in samenwerking met andere organisaties in het boekenvak heeft opgezet, gaat daarom de komende weken door. Er zijn ook nieuwe initiatieven, zoals de kettingbrief-achtige actie ‘De boekhandel overleeft’ van uitgeverij Van Oorschot.

‘Morgen of overmorgen vind je bij je post een boek dat ik speciaal voor jou heb gekocht bij mijn lokale boekhandel, omdat ik het zo goed vind’, begint het bericht. De ontvanger wordt daarin aangespoord voor twee vrienden boeken te bestellen bij een lokale boekhandel naar keuze en die vrienden het bericht weer door te sturen, waarna zij hopelijk hetzelfde doen. Als je Van Oorschot de factuur mailt, maak je bovendien kans op een boekenpakket ter waarde van 100 of 500 euro.

Ook Das Mag steunt de lokale boekhandel, niet alleen is de uitgeverij een samenwerking aangegaan met zes boekhandels in Nederland en België, ook worden er op dit moment posters verspreid met de tekst: ‘Blijf thuis, bestel lokaal’.

Die tekst prijkt overigens boven de cover van het nieuwste boek van Joost de Vries (Rustig aan, tijger) dat, virus of niet, volgende week ‘gewoon’ verschijnt, met een boekpresentatie op Instagram en een leesclub via Zoom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden