Review

Klaasen en De Jong spelen met clichés uit de Nederpop

In Hofmeisters voorstelling over de reis met zijn ongeneeslijk zieke vriendin wisselen humor en ontroering elkaar in gelijke mate af. Dat is een welkome afwisseling tussen het luchtige werk van Alex Klaasen en Steef de Jong.

Vincent Kouters
Jef Hofmeister en Manoushka Zeegelaar Breeveld in The long and winding road. Beeld JochemJurgens
Jef Hofmeister en Manoushka Zeegelaar Breeveld in The long and winding road.Beeld JochemJurgens

'Wat een heerlijke titel', zegt Alex Klaasen als hij voor z'n Paradetent zijn voorstelling Neuken is voor meisjes staat aan te kondigen. Naast hem collega-cabaretier, maar vanavond vooral zanger Henry van Loon. Samen doen ze alsof ze H.E.A.R. zijn, Henry en Alex Rock, een zangduo met de pose van Nick en Simon, het vocale bereik van Veldhuis en Kemper en de humor van Geer en Goor. Neuken is voor meisjes is zogenaamd hun grootste hit. In de gelijknamige voorstelling, die vrijdag de Parade in Utrecht opende, speelt het tweetal met alle mogelijke clichés uit de Nederpop.

Wat vinden wereldsterren Alex en Henry zelf hun grootste verdienste? Dat ze zo normaal zijn gebleven natuurlijk. Het klopt, en dat is gelijk de grootste grap. Want eigenlijk is het duo juist iets té normaal gebleven, met hun flauwe grapjes, hun Brabantse tongval en hun zijige, clichérijke non-hits. Dit gegeven wordt fijn uitgespeeld door de twee komedianten. Het is een typische Paradevoorstelling: met ironie gebrachte TROS- muziekfeestplatvloersheid, maar ondertussen wel lekker meezingen.

Luchtig Paradehalfuurtje

Wie iets dieper op zijn materie ingaat, is Steef de Jong (Groots en Meeslepend) in de solo Straussvogel, opvolger van Ludwig, waarmee hij vorig jaar de Mus voor beste Paradevoorstelling won. De Jong heeft het over een heel ander soort hitmaker, namelijk Johann Strauss jr. of, zoals hij het zelf zegt: de Armin van Buuren van de 19de eeuw. Als zelfverklaard Straussvogel vertelt de theatermaker diens levensverhaal. Hij doet dat met behulp van camera's en een groen scherm, waarmee hij live kan toveren met videobeelden. Mooi is een scène waarin hij tegelijkertijd én Strauss én Sissi speelt, die elkaar ontmoeten tijdens een concert.

Uiteindelijk is ook Straussvogel een luchtig Paradehalfuurtje, waarin De Jong zijn enthousiasme en niet zozeer zijn kennis over de grote componist uitvent. In de langere versie van deze voorstelling, die komend seizoen door de theaters gaat toeren, zal dat wellicht anders zijn.

Ook de muziektheatermakers van het Volksoperahuis zijn wederom aanwezig. Ze spelen The long and winding road, niet bepaald een 'heerlijke titel' en van de drie hier besproken voorstellingen veruit het meest serieus. Muzikant en speler Jef Hofmeister vertelt een autobiografisch verhaal. Over hoe hij met zijn ongeneeslijk zieke vriendin een muzikale reis maakte langs verschillende wereldsteden en uiteindelijk met haar trouwde, in het aanschijn van de dood, in Las Vegas. Manoushka Zeegelaar Breeveld speelt de flamboyante spreekstalmeester en is hier als zangeres onweerstaanbaar. Humor en ontroering wisselen elkaar in gelijke mate af, op de Parade een hele prestatie. En in dit geval een welkome afwisseling.

De Parade. Met Alex Klaasen en Henry van Loon, Groots en Meeslepend, Volksoperahuis, 17/7, Moreelsepark, Utrecht. Daar t/m 2/8, daarna in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden