Kitano maakt one-man-show vol grollen

Het uitgebreide Japan-programma op het Rotterdamse filmfestival bevat nogal wat films met allergruwelijkste scènes. Het is wel grappig dat de nieuwe film van Takeshi Kitano, de Japanner die het geweld toch ook niet schuwt, dit keer opmerkelijk zoetsappig is....

PvB

Kikujiro gaat over een negenjarige jongen die alleen bij zijn grootmoeder woont en nooit op vakantie kan. Hij wil zijn moeder zoeken, van wie hij alleen maar een foto heeft. Een vroegere buurvrouw geeft haar man opdracht de jongen te helpen. Die man, door Kitano zelf gespeeld, is een onbeholpen pummel, die nauwelijks geïnteresseerd is in de jongen.

Met elkaar opgescheept, groeit er toch wel iets tussen het joch en ruwe bink. En het wordt nog een leuke vakantie, ondanks het feit dat op het adres van zijn moeder een getrouwde vrouw met kinderen woont, waarbij niet duidelijk wordt of zij wel of niet zijn moeder is.

Naarmate de film vordert, neemt Kitano steeds meer ruimte voor een komisch optreden. Zijn grappen nemen in aantal toe en groeien uit tot een complete one- man-show vol rare fratsen.

Kikujiro, waarvan de betekenis pas in het slotbeeld wordt onthuld, staat ver van Kitano's vorige film Hana-bi. Alleen de poëtische momenten, die daarin zo contrasteerden met het geweld, zijn overgenomen en zelfs uitgerekt tot een stijlvolle, charmante, ontwapenende komedie van een ruwe bolster met een dit keer wel heel blanke pit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden