PostuumKirvan Fortuin (1992-2020)

Kirvan Fortuin (1992-2020) was even bevlogen over dans als over de strijd voor lhbti-rechten

De danswereld in Nederland en Zuid-Afrika is in rouw. Afgelopen weekend, in de nacht van zaterdag op zondag, overlijdt lhbti-activist en danser Kirvan Fortuin door messteken. Hij is maar 28 jaar geworden.

Kirvan Fortuin. Beeld Natalie Gabriels
Kirvan Fortuin.Beeld Natalie Gabriels

‘Ik dans niet om mensen te pleasen of gelukkig te maken. Ik dans om mijn dromen waar te maken, springend van steen naar steen.’ In een promotiefilm uit 2017 over Rotterdam, ­bedoeld voor Zuid-Afrikanen, vertelt danser en choreograaf Kirvan Fortuin geestdriftig hoe hij als oudste in een arm gezin met vijf jongens, vanuit Macassar, een buitenwijk van Kaapstad, via kunstbeurzen en talentontwikkelingsprogramma’s, door wist te dringen tot de moderne dansopleiding aan Codarts in Nederland. Net afgestudeerd en bruisend van ondernemingszin benoemt hij zijn grote droom: een creatieve danscommunity op de West-Kaap waar ­iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht kleur, herkomst, gender of seksuele voorkeur.

Terug in zijn geboorteland richt hij met zijn Kirvan Fortuin Foundation in Kaapstad de eerste ballroomgemeenschap van Zuid-Afrika op, House of Le Cap, een vogueing-club voor queers, homo’s, ­lesbiennes, transgenders en wie ook maar behoefte heeft zich te bevrijden via dansscholing en swingende expressie in theatrale modellenposes. Fortuin wordt ervoor gelauwerd door de minister van sport en cultuur van de provincie West-Kaap.

Kirvan Fortuin in Waltz van choreografe Kristzina de Châtel. Beeld Robert Benschop
Kirvan Fortuin in Waltz van choreografe Kristzina de Châtel.Beeld Robert Benschop

Afgelopen weekend, in de nacht van zaterdag op zondag, overlijdt de 28-jarige lhbti-activist door messteken. De verdachte van de moord is een 14-jarig meisje.

De danswereld in Nederland en Zuid-Afrika is in rouw. Donderdagmiddag vindt in Amsterdam een herdenkingsbijeenkomst plaats voor de flamboyante persoonlijkheid, die zich in alle dansstijlen thuis voelde.

Samuel Wuersten, voormalig directeur dans en lid van het College van Bestuur van Codarts, herinnert zich Fortuin als een initiatiefrijke student met uitgesproken visie. ‘Bij Kirvan voelde je meteen: die gaat veel bereiken. Hij keek niet alleen naar lesroosters, maar stapte op mensen af, was praktisch ingesteld en dacht altijd aan het grotere plaatje. Een heel intense en begaafde danser.’

Ook choreograaf Krisztina de ­Châtel roemt Fortuins veelzijdigheid en charisma. ‘Met een geweldig filmpje vroeg hij bij mijn Stichting Imperium een beurs aan om te studeren aan Codarts. Die benen gingen fantastisch de lucht in.’ Later vroeg ze hem mee te dansen in de herneming van Waltz en Infinite. ‘Bij mij heeft hij ­ruiger werk geleerd en meer controle gekregen over zijn lichaam.’

Vlucht met Kirvan Fortuin Beeld
Vlucht met Kirvan FortuinBeeld

Toen ze met Waltz op tour gingen in Zuid-Afrika, regelde Fortuin fondsen en afspraken bij de ambassade. ‘We hebben zowel in buitenwijken voor honderden zwarte kinderen gedanst, als in het chique openluchttheater van Stellenbosch. Kirvan was altijd en overal actief.’ Ze vroeg hem terug voor de korte dansfilm Vlucht/Flight (2018), gemaakt bij Witfilm met regisseur Wiam Al-Zabari en te zien geweest tijdens het Nederlands Film Festival.

Fortuin maakte in Nederland ook zelf choreografieën, bijvoorbeeld voor het Festival voor het Afrikaans en Afro Vibes, met studenten van Codarts en het Vuyani Dance Theater uit Johannesburg. Zelf ontdekte hij Codarts door een uitwisseling met het ITS Festival in Amsterdam, waar hij optrad als leerling van een muziek- en dansklas voor jongeren uit Kaapstad. Een docent van Codarts merkte hem op en tipte hem te auditeren.

Afgelopen december organiseerde Fortuin het eerste Vogue Festival in Zuid-Afrika en het eerste internationale Vogue Ball in Kaapstad. Op beelden straalt hij als danser en ­bevlogen spreekstalmeester die een droom heeft waargemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden