Recepten Volkskeuken

Kippenlevertjes met pruimedanten

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: kippenlevertjes met pruimedanten (hoofdgerecht voor 4 personen).

Kippenlevertjes met pruimedanten. Foto Onno Kleyn

Er was eens… een Volkskok die kippenlevers met aardbeien maakte. Voor het oog van de natie zelfs, vooropgesteld dat die natie gaat kijken op de onvolprezen videosite foodtube.nl. Daar zijn allerlei zinnige zaken te zien – hoe je een ei pocheert bijvoorbeeld – maar vanaf vandaag dus ook iets twijfelachtigs: foies de volaille, fraises et moi.

Kijk, ik zit midden in de eethistorie vanwege het maken van een boek; daarover een andere keer meer. Een van de vondsten bij mijn onderzoek was de opkomst van kippenlevers als product in de jaren zestig en zeventig. Opeens waren er recepten voor, waaronder eentje van Wina Born voor kippenlevertjes met druiven en mosterd. Dat wou ik graag voor de foodtube-camera gaan maken. Maar druiven in mei is zot. Waarom dan niet aardbeien geprobeerd? Reuze seventies, veel kleur, flowerpower, the sky is the limit, helemaal te gek weet je wel. Gedaan. Gemaakt. Geproefd. En besloten dat druiven beter zijn: aardbeien bleken niet zoet genoeg. Het seizoensbezwaar blijft echter. 

Natuurlijk kun je vandaag de dag druiven kopen in mei. Die worden ingevlogen vanuit tegenvoeterige dreven. Maar zo zijn we niet getrouwd. Dat wij nou overal heen vliegen is tot daaraantoe, maar fruit… Kortom, ik zocht iets anders en maakte het hapje opnieuw: met pruimedanten! Die zijn ronkend zoetzuur, precies wat nodig was. De naam daarvan is trouwens een verbastering van ‘prune d’ente’, het belangrijkste pruimenras in de streek waar de Hollanders al eeuwenlang deze zuidvrucht vandaan halen, Zuidwest-Frankrijk.

Ingrediënten

400 g kippenlever
5 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook
1 eetlepel bloem
50 ml droge sherry of witte wijn
100 g pruimedanten (gedroogde pruimen)
1 dikke theelepel mosterd
Wat verse dragon of korianderblad, grof gesneden

Bereiding

De pruimedanten (gedroogde pruimen) die je tegenwoordig koopt zijn al voorgeweekt. Zo niet: week ze een half uur in de sherry of witte wijn die we straks gaan gebruiken. Snijd ze in stukjes.

Snijd de levertjes in 2 of 3 stukken en verwijder zo’n beetje de witte lellen en dellen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de levertjes met de knoflook tot ze beginnen te kleuren. Keer af en toe. Bestrooi dan met de bloem en meng goed. Schenk de sherry in de pan, voeg zout en de stukjes pruimedant toe en schep om. Sluit de pan en laat 4 minuten zachtjes garen. Meng er dan de mosterd door en de helft van het gekozen kruid. Doe op een schaal en garneer met het resterende groen.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.