InterviewMichiel Veenstra
Kink is terug: ‘Wij maken geen radio voor de massa’
Precies zeven jaar na de verdwijning keert Kink FM terug als Kink. Vrijdagavond 1 februari om 18.00 uur was de eerste feestelijke uitzending vanuit hetzelfde Hilversumse gebouw als waar het in 1995 werd opgericht. ‘Dat maakt het extra leuk, vooral voor Jan’, zegt programmadirecteur en ochtend-dj Michiel Veenstra, na een korte rondleiding door de studio’s.
Voornamelijk uit nostalgische overwegingen kocht Jan Hoogesteijn in 2015 het recht om de naam Kink FM te gebruiken. Met dj Rob Stenders begon hij in 1995 met de gelijknamige radiozender met alternatieve muziek, die in 2011 moest stoppen. Hoogesteijn vreesde dat een andere eigenaar de naam te grabbel zou gooien.
‘Komt Kink terug’, klonk het na de aankoop hoopvol onder radioliefhebbers. Dat maakte dat het begon te kriebelen bij Hoogesteijn en hij besloot de stemming te peilen in radiokringen over een eventuele terugkeer van de zender. Uiteindelijk bleek Leon Ramakers, oud-directeur van concertorganisator Mojo en oud-aandeelhouder van Kink FM, bereid de onderneming te financieren.
Het geld was geregeld, nu de inhoud nog. Hoogesteijn klopte daarvoor aan bij een kennis met wie hij in 2000 nog bij Kink had gewerkt: Michiel Veenstra. De radio-dj (43) zei ja en zegde na dertien jaar zijn baan op bij 3FM, waar hij een ochtendprogramma presenteerde.
Waar begin je bij het opzetten van een radiozender?
‘De basis is muziek: wij zijn op zoek gegaan naar steengoede alternatieve pop. De beste platen van nu, zoals We Appreciate Power van Grimes, zitten in de map die we eens in de zes uur draaien. Zijn ze iets ouder, of minder goed, dan gaan ze naar de acht- of negen-uur-map. Kings of Leon en Foo Fighters komen natuurlijk regelmatig voorbij, maar ook nieuwe bands als Tape Toy. En af en toe natuurlijk een klassieker.’
Wat onderscheidt Kink van andere zenders die alternatieve pop draaien, zoals Pinguin Radio en 3FM?
‘Bij Pinguin Radio vind ik de muziek té niche. En het is vrijwel non-stop muziek. Zeker bij nieuwe muziek wil ik van de dj horen naar wie ik luister.
‘3FM is de laatste maanden redelijk teruggekeerd naar het alternatieve geluid, maar het is me nog te veel een mixed bag. Na een nummer van Nothing but Thieves kan zomaar een mainstreamhit van Ariana Grande volgen.’
De muziek is geregeld. Wat ben je toen gaan doen?
‘Naar het budget gekeken, en vervolgens naar dj’s. Dagelijks draaien negen dj’s. Het belangrijkst is dat ze over het Kink-dna beschikken, dat ze niet terugschrikken voor een obscure klassieker van Radiohead. Leeftijd maakt niet uit: Jasper Leegwater, die dagelijks tussen 12.00 en 14.00 uur draait, is 19 en wil per se dagelijks David Bowie draaien. Ik ben 43 en ga hard op een nieuwe band als Indian Askin.
‘En ze moeten bereid zijn anderen te helpen. Overdag zitten we hier met zijn zessen, dus iedereen zal weleens andermans podcasts moeten produceren.
Kink gaat zes podcasts maken, waaronder één dagelijks. Waarom?
‘Ik geloof niet dat je nog een levensvatbare radiozender kunt opzetten met alleen lineaire radio. Ik denk dat on demand bij audio, net als bij video, de toekomst is.
‘Live radio speelt in op het moment, podcasts kunnen de diepte in. Als we op de radio een uur over metal praten, jagen we luisteraars weg. Bij onze metalpodcast kan het wel, want iemand heeft gekozen om ernaar te luisteren.’
De helft van de mensen luistert radio via een FM-frequentie, maar Kink is alleen digitaal te ontvangen. Is dat een probleem?
‘Natuurlijk had ik liever een dikke FM-frequentie gehad, maar het is voor ons te duur en bovendien geen goede investering. Op Europees niveau is al besloten dat alle auto’s vanaf 2020 over DAB (digitale radio, red.) moeten beschikken. Op termijn zal FM verdwijnen.’
Hoeveel luisteraars heeft Kink nodig om levensvatbaar te zijn?
‘Aantallen zeggen daarbij weinig. Een zender met een specifieke doelgroep, zoals BNR Nieuwsradio, is aantrekkelijker voor adverteerders en heeft daardoor minder luisteraars nodig dan bijvoorbeeld Radio 538.
‘Ook wij maken geen radio voor de massa, maar voor mensen die leven voor festivals en concerten.
‘Daarnaast kunnen we, omdat we alleen digitaal uitzenden, gepersonaliseerde reclames aanbieden, gebaseerd op cookies en zoekgeschiedenis. Onze spots worden verkocht door Talpa Media Network, dat daar ervaring mee heeft.
Lachend: ‘Ik hoop gewoon dat we onszelf kunnen bedruipen, of daar nu 300 duizend of 3 miljoen luisteraars voor nodig zijn.’