'Kindersites staan vol misleidende reclame'

Commerciële websites voor kinderen staan vol met misleidende reclame. Het gaat om advertenties en andere uitingen die voor kinderen niet als zodanig zijn te herkennen.

Van onze redactie

De stichting zag op de websites vrijwel nergens staan dat om een advertentie gaat, zelf niet in kleine lettertjes. Kinderkrant Kidsweek is de enige die consequent ‘advertentie’ bij zijn uitingen zet. ‘Verleiding heeft plaats gemaakt voor misleiding’, aldus de stichting in het rapport 'Gratis! maar niet heus (pdf-bestand).

Ook komen kinderen misleidende reclame tegen op tikfouten-domeinen, zoals www.pokemom.nl of www.sesamstaat.nl. Soms leidt dit tot onwenselijke confrontaties met schadelijke inhoud, zoals pornografisch materiaal.

De onderzoekers zien verder dat spelomgevingen en educatieve websites steeds vaker in elkaar overgaan. Een educatieve omgeving is niet noodzakelijk meer een plek die gevrijwaard is van commercie. In de VS is de helft van alle educatieve sites al gevuld met advertenties, en in Nederland is die ontwikkeling ook in gang gezet.

Mijn Kind Online constateert dat voor traditionele media bijna iedereen zich wel houdt aan de regels voor kinderreclame. Op internet nemen adverteerders hier een loopje mee, aldus de stichting. Advertenties voldoen niet aan de Reclame Code, schenden de privacywetgeving, de telecommunicatiewet en EU-richtlijnen over commercie gericht op kinderen.

De stichting pleit ervoor dat scholen, ouders en de overheid gezamenlijk aan de slag moeten met reclamemakers en websitebouwers om te voorkomen dat kinderen schade ondervinden van misleidende advertenties. Ouders kunnen het niet alleen, stellen de onderzoekers, omdat het op internet domweg niet mogelijk is elke stap van hun kind te volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden