Kinderen zijn (voor even) de baas bij Theater Frascati

De komende week hebben kinderen het voor het zeggen in theater Frascati in Amsterdam. Ze spelen toneelstukken en spannen een rechtszaak aan tegen grote mensen.

Annette Embrechts
Kinderen aan de macht bij Frascati. Beeld Phile Deprez
Kinderen aan de macht bij Frascati.Beeld Phile Deprez

Vanaf morgen nemen negentig kinderen in Amsterdam een week lang Theater Frascati over. Onder de titel De blik van het kind in een (on)volwassen wereld zijn voorstellingen te zien waarin kinderen op toneel volwassenen spelen. Aanstaande brugklassers spelen confronterende monologen.

In het huidige theater is het een trend kinderen de rollen van volwassenen te laten spelen, zelfs gruwelijke personages. Zoals in Five Easy Pieces van theatermaker Milo Rau. Hierin wordt de zaak-Marc Dutroux gespeeld door kinderen. De theatermakers willen iets zeggen over controversiële thema's die normaal gesproken tot het domein van volwassenen worden gerekend. Incest, seksualiteit, machtsverhoudingen, geweld, dood. De acteurs zijn amper 12, 13 jaar, soms nog onder de 10. Toch spelen ze enkele van de beste theatervoorstellingen.

Onbezoedeldheid

Five Easy Pieces werd bejubeld en gelauwerd, net als Het Hamiltoncomplex van Lies Pauwels bij HetPaleis, gespeeld door dertien meiden van 13 jaar. Ook MONA van NTJong, naar een bestseller van Griet Op de Beeck en gespeeld door 11-jarige meisjes, trekt veel publiek. De spanning tussen de vermeende jeugdige onschuld van de spelertjes en de bezoedelde wereld van de volwassenen geven de voorstellingen extra lading.

In Frascati zijn de komende week enkele van bovenstaande voorstellingen te zien. Woensdag vindt een geënsceneerde rechtszaak plaats, waarin kinderen aanklachten indienen tegen volwassenen. Bijvoorbeeld over de staat van de democratie, de verspreiding van leugens en milieuvernietiging. Getuigendeskundigen zijn mensen van naam, zoals Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuyzen, Greenpeacecampagneleider Faiza Oulahsen, emeritus hoogleraar strafrecht Eugène Sutorius en directeur van het VSB-fonds Bernt Schneiders, voormalig burgemeester van Haarlem en Bloemendaal. Theatermaker Jeroen De Man velt als rechter een oordeel inzake deze Rechtszaak Tegen Volwassenen. De Man 'ziet er misschien uit als iemand van 68, maar heeft de geest van een 14-jarige', aldus het 'juridisch dossier'.

Niet alleen in het theater, ook op tv zien we kinderen in de rol van volwassenen. Zie de experimentele serie Infantilio, waarin kinderen de absurditeit van het volwassen liefdesleven naspelen. Ze bespreken in bed hun seksleven en halen pijnlijk obligate clichés aan tijdens datingdinertjes. Genadeloze ontmaskering, aandoenlijk gebracht.

Ilja van Zanten tijdens MONA van NTJong, op de openingsavond van Theaterfestival Boulevard. Beeld
Ilja van Zanten tijdens MONA van NTJong, op de openingsavond van Theaterfestival Boulevard.Beeld

Twee werelden

Misschien werkt het wel zo dat als volwassenen beseffen dat ze er een rotzooitje van maken, ze zich graag een spiegel laten voorhouden door nieuwe generaties. Zodat we toch kunnen blijven geloven in het goede van de mens, verpersoonlijkt door het nog onbesmette kind. Onheil verpakt als kattekwaad.

Volgens theatermaakster Broeder, die als regisseur haar niche maakt van griezelig theater door tieners en kinderen (zoals Candyland, KIND en Mamma), heeft de extra spanning te maken met de manier waarop jeugdigen met toeschouwers spelen. 'Kinderen zien en snappen meer mee dan wij denken. Ze opereren in twee werelden, die gruizige van ons en die van hun eigen kinderlogica. Je ziet de wereld voorgesteld op een manier waarin iets niet klopt, wat komt door het leeftijdsverschil. Juist die afstand tussen onderwerp en vertolkers schept ruimte voor satire, angst, berouw of schuld. Of juist de ruimte om een oordeel wat langer uit te stellen.'

Frascati Issues: Enfants terribles, De blik van het kind in een (on)volwassen wereld. 7 t/m 11/2 in Theater Frascati, Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden