Kinderboekenweek start op dierendag met beestenthema

De 52ste Kinderboekenweek begint dit jaar op dierendag met - hoe kan het ook anders - een dierenthema. Op 4 oktober begint het kinder(voor)leesfestijn onder het motto De leeuw is los!- Boeken over dieren....

ANP

De Kinderboekenweek loopt dit jaar van 4 t/m 14 oktober en wordt geopend met het Kinderboekenbal ‘Carnaval der Dieren’ in Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Tijdens dit bal wordt onthuld wie de Gouden Griffel 2006 krijgt.

Met recordoplages voor de kinderboekenweekuitgaven denkt het CPNB dat de ‘week’ een ongeëvenaard succes zal worden. Het kinderboekenweekgeschenk, dit jaar Laika tussen de sterren van schrijfster Bibi Dumon Tak, komt uit in een oplage van 401.000 exemplaren. Het is een boek met acht informatieve verhalen over dieren die (grote) mensen helpen. Laika was het Russische hondje dat in 1957 in de Spoetnik 2 in een baan om de aarde werd gebracht en nooit meer terugkwam.

Het prentenboek is dit jaar Het Dierenfeest van Fiep Westendorp met dierentekeningen die nooit eerder in boekvorm uitkwamen. Van dit werk, waarin versjes van Frank van Pamelen zijn opgenomen, telt de oplage 204.000 exemplaren.

Gedurende de hele periode vinden er in het land verschillende activiteiten plaats, gericht op kinderen en kinder- en jeugdboeken. Scholen kunnen werken aan de hand van speciale lespaketten en het spel Dossier Dierentuin spelen. Dat is een spannende zoektocht aan de hand van boeken en andere media.

De Universiteit van Utrecht houdt op 4 oktober een knuffeldierenspreekuur. Op vertoon van een kinderboek is het spreekuur gratis toegankelijk voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Op 11 oktober komt de beestenboekenbus met tien kinderboekenschrijvers naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Kinderen kunnen hier hun favoriete schrijver ontmoeten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden