De gidsJeugdboeken

Kinderboek Flin leest als een literaire verkleedpartij, en de schrijver doet vrolijk mee

Pjotr van Lenteren leidt u door de wereld van het kinderboek. Rob van Scheers doet dat volgende week over thrillers, Hugo Blom praat u daarna bij over luisterboeken.

Pjotr van Lenteren
Pjotr van Lenteren, uw gids in de wereld van het kinderboek. Beeld Sabine Rovers
Pjotr van Lenteren, uw gids in de wereld van het kinderboek.Beeld Sabine Rovers

Waarom werkt een succesvolle, gevestigde kinderboekenauteur ineens onder pseudoniem? Deze winter verscheen Flin of de verloren liefde van een eenhoorn: een humoristisch avonturenverhaal met pratende dieren, drie onwaarschijnlijke helden, een prinsesachtig meisje en een draak. De naam van de auteur klinkt net zo Brits als de inhoud: Henry Lloyd. Maar de tekst is niet vertaald en de naam van zijn illustrator is onbekend. Ook heeft de schrijver volgens het colofon een werkbeurs gekregen, wat bij debutanten hoogst ongebruikelijk is. Onder deskundigen gaat het geloofwaardige maar niet bevestigde gerucht dat het boek is gemaakt door de met Griffels en andere literaire prijzen overladen dubbelkunstenaar Daan Remmerts de Vries. De tekst en tekeningen passen bij zijn stijl en werkwijze.

Je hoeft de veronderstelde maker overigens helemaal niet te kennen of te waarderen om te genieten van Flin, dat als een dolle achtbaan van start gaat. Twee arenden ontvoeren een baby als zijn ouders met hem uit picknicken zijn. Vergeetachtig als dieren zijn, geloven ze al snel dat het kale kind gewoon uit een ei is gekomen. Ondanks alles groeit Flin gezond op in het arendsnest. Maar zijn ouders blijven zich afvragen: zal dit klunzige kuiken ooit leren vliegen? Flin is een dier dat niet wil lukken.

En zo staat het boek vol interessante gezichtspunten om over na te denken. Kies je voor de identiteit van je opvoeders, die van je verwekkers of is er nog een derde weg? Als zijn nieuwe vriend Mono, een dwerg met twee hoofden die constant ruzie met elkaar maken, hem vertelt dat hij geen dier is maar wel soortgenoten heeft, wil Flin dat nauwelijks geloven. Hij begint een lange zoektocht naar zichzelf en blijft het antwoord uitstellen. De dorpelingen die hij ontmoet, blijken niet bepaald een groep om graag bij te horen.

Pseudoniemen komen onder kinderboekenauteurs, voor zover bekend, niet veel voor. Meestal hebben ze een praktische reden. Anne de Vries, bekend van Bartje (1932) die niet bidt voor bruine bonen, had er wel tien. Met het ene besprak hij een boek dat hij onder het andere schreef. Naar eigen zeggen omdat hij als bekend protestant onderwijzer in verzuild Nederland ook voor openbare scholen wilde kunnen werken.

Soms staat een eerdere carrière een schrijver tijdelijk in de weg. Joanne Rowling wilde na het voltooien van de Harry Potter-reeks vrij nieuw werk kunnen maken. De succesvolle tranentrekker Carry Slee probeerde onder het pseudoniem Anne Mileau drie keer te bewijzen dat ze naast kinderkrakers als Verdriet met mayonaise ook modieuze literaire boeken kon maken. Het kunstje slaagde, maar leverde haar weinig op.

null Beeld Querido
Beeld Querido

De schrijver en tekenaar van Flin lijkt het omgekeerde te willen doen: opnieuw beginnen als schepper van een aantrekkelijke, humoristische serie. En dat is goed gelukt. Oppervlakkig beschouwd heeft het boek nog het meest weg van Gary Northfields reeks over Julius Zebra, de recentste heet Gedonder met de Grieken, over een groep dieren die er een potje van maakt in de klassieke oudheid. Dit type grafische roman, waarin flauwe grappen en stripachtige plaatjes bijna net zo belangrijk zijn als de rest van het verhaal, doet het goed onder jongens.

Flin biedt dat en veel meer. Je kunt het lezen als een avonturenboek, maar ook als een romance. Of iets ertussenin. Terwijl je ondertussen kunt nadenken over diepzinniger zaken als: wat betekent het om mens of dier of sprookjesfiguur te zijn? Doet het ertoe als ik voorlopig niet ophoud met uitproberen? Dit boek wil niet definitief kiezen. Het is een literaire verkleedpartij. Een pseudoniem hoort daarbij. Daarom heeft de auteur het, denk ik, ook zo opvallend gedaan.

Henry Lloyd: Flin of de verloren liefde van een eenhoorn
Met illustraties van Laurens Rawie. Querido; 336 pagina’s; € 16,99. Vanaf 10 jaar.

Gary Northfield: Gedonder met de Grieken
Uit het Engels vertaald door Edward van de Vendel. Luitingh-Sijthoff; 320 pagina’s; € 15,99. Vanaf 9 jaar.

null Beeld Luitingh-Sijthoff
Beeld Luitingh-Sijthoff
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden