Het nieuwe etenHummus Choco

Kind van de productinnovatie: Hummus Choco van de Albert Heijn

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie! 

Hummus Choco van de Albert Heijn.Beeld RV

Groente-ijsjes, radlertaart, mocktails die in het frisdrankschap staan maar waar desondanks ‘zonder alcohol’ op staat, als een verkapte aanbeveling voor aspirant-drinkers zowel als alcoholverlaters: we leven in het tijdperk van de volksverhuizingen in de supermarkt. Met als bijeffect dat sommige productinnovaties niet goed weten waar ze hun nederzettinkje moeten stichten, heen en weer geslingerd tussen hoop op een vruchtbare toekomst en angst in elkaar te worden getimmerd door competitief ingestelde buren.

Recentste voorbeeld: de (nogal schuchter genaamde) Hummus Choco van Albert Heijn. Na enig zoeken, en nog even doorzoeken, blijkt er een koelschap hummus-zonder-chocohummus te zijn en een koelschap hummus-mét-chocohummus. Waarschijnlijk had chocohummus liefst tussen geestverwante chocopasta’s gewoond, gezellig in zijn bescheiden plastic kuipje, maar er is nu eenmaal geen chocopastaschap met koeling. Dus tot er een speciaal eilandje voor gekoeld zoet broodbeleg wordt gesticht, moet chocohummus het met de koriander-, zongedroogdetomaat- en avocadovariaties als buren doen. Nog een geluk dat er tezelfdertijd een betrekkelijk zoete mangohummus bij is gekomen, die bijna paasontbijtfähig was geweest, ware het niet dat de smaak uiteindelijk toch te veel associaties oproept met een Chin. Ind. kipgerecht uit 1979.

Hoe dan ook zijn het de chocopasta’s waartussen chocohummus, met krap eenderde van de calorieën, tot volle bloei kan komen. ‘Laag in calorieën’, had erop kunnen staan, naar het Google Translate 1.0-Nederlands dat via de voedingsindustrie onze taal verovert, maar dat is AH vergeten. 

De volvette sensatie die je met de kikkererwtenbasis moet missen wordt, geestig genoeg, mondgevoelsmatig gecompenseerd door de noodzakelijkerwijs lage temperatuur. Kom daar maar ’es om bij ijskastharde pasta’s.

Nog een onverwachte concurrent: chocolademousse, waaraan Hummus Choco nog best behoorlijk doet denken. Zeker als je dronken en stoned thuiskomt met vreetkick.

Cijfer: 7

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden