theater

Kim Karssen weet het even niet meer en maakt daar een groteske performance van ★★★☆☆

Karssen heeft een grappig hoofd en een grote, vaak grappige fantasie. Dat zijn de enige twee dingen die vaststaan na het zien van deze voorstelling.

Yasmina Aboutaleb
Kim Karssen weet het even niet meer. Beeld Bas de Brouwer
Kim Karssen weet het even niet meer.Beeld Bas de Brouwer

Theatermaker Kim Karssen weet het even niet meer. ‘Jullie weten het ook effe niet, hè?’, zegt ze. ‘Nou, dan zit er maar één ding op.’ Karssen draait zich om en laat haar broek zakken. Twee witte billen. Ze geeft er een klapje op. En nog een. En begint dan als een paardje over het toneel te galopperen.

Het is het scharnierpunt in de solovoorstelling De grap van Kim Karssen en Benjamin Abel Meirhaeghe. Vanaf dan krijgt de voorstelling het karakter van een groteske performance. Maar eerst: hoe we bij de blote billen van paardje Karssen belandden.

Tot dan toe had het stuk het karakter van een cabaretvoorstelling met Karssen als ik-weet-het-ook-allemaal-niet-joh-millennial. Ze dist persoonlijke anekdotes op. Zoals over een jongen die de eerste keer seks wilde uitstellen omdat dat romantisch was. ‘Dat leek me positief. Toch?’, zegt ze, om vervolgens een scheef gezicht te trekken. Haar uitgesproken mimiek is veelzeggend en grappig; een opgetrokken wenkbrauw is vaak al genoeg.

Incestueuze harlekijn

Maar er zijn ook gemaakt diepzinnige verhandelingen over liefde, eenzaamheid en zingeving. En een terugkerende mededeling: ‘Ik ben een incestueuze harlekijn.’ En dan zijn daar dus plots die blote kont en de bizarre performance die daarop volgt. Waarin Karssen tot slot daadwerkelijk in een harlekijn verandert.

Kim Karssen heeft een grappig hoofd. En een grote, vaak grappige fantasie. Dat zijn de enige twee dingen die vaststaan na het zien van deze voorstelling. De rest is gissen.

De grap

Theater

★★★☆☆

Van Kim Karssen en Benjamin Abel Meirhaeghe / De Warme Winkel. Door Frascati Producties, Kunstencentrum Nona en De theatermaker.

24/6, Frascati, Amsterdam. Aldaar 24/8 t/m 28/8.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden