Kilo's roestvrijstalen 'borstlulkont' geroofd uit park, Apeldoorn is berucht kunstwerk armer

Het Sprengenpark in Apeldoorn is een kunstwerk armer: Boomsieraad, de installatie die kunstenaar Maria Roosen in 2008 maakte voor de gemeente, is gestolen. De dader ging ervandoor met een net met daarin een aan elkaar gelaste kluwen van roestvrijstalen borsten, billen en piemels.

Het kunstwerk Boomsieraad van Maria Roosen. Beeld ANP
Het kunstwerk Boomsieraad van Maria Roosen.Beeld ANP

De diefstal werd vorige week door een ambtenaar ontdekt. Hij zag dat de kabel waaraan het werk in een boom hing, was doorgeslepen. De gemeente heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Vermoed wordt dat het om materiaaldiefstal gaat. De installatie, ongeveer een meter in doorsnee en zestig kilo zwaar, levert een paar honderd euro op. Dat staat in schril contrast met de waarde van het werk. De gemeente betaalde er destijds 45 duizend euro voor.

Roosen maakte het werk als uitvloeisel van het winnen van de Wilhelminaring in 2006. Deze tweejaarlijkse oeuvreprijs voor vooraanstaande Nederlandse beeldhouwers bestaat behalve uit een speciaal voor de kunstenaar ontworpen ring, uit een door de gemeente Apeldoorn verleende opdracht voor een beeld in het Sprengenpark. Joep van Lieshout, Carel Visser, Hans van Houwelingen en John Körmeling wonnen de prijs ook.

Het ontwerp voor Boomsieraad was destijds in de gemeenteraad niet onomstreden. Zelf stelt de kunstenaar dat al haar werk gaat over vruchtbaarheid - Roosen is beroemd geworden met haar beelden van borsten, billen en piemels, ze vertegenwoordigde er in 1995 Nederland mee op de Biënnale in Venetië.

SGP en ChristenUnie vonden iets anders: het beeld zou door een deel van de Apeldoornse bevolking als aanstootgevend worden ervaren. Burgemeester en wethouders vonden dat overdreven, en noemden het werk - ondertitel van de kunstenaar: borstlulkont - 'sensueel, maar niet pornografisch'.

Bouwien ten Bokum, beleidsadviseur cultuur bij de gemeente, betwijfelt of de diefstal nog iets te maken heeft met religieus sentiment. 'Het hangt er al bijna tien jaar, we hebben er nooit meer iemand over gehoord.'

Wethouder Detlef Cziesso overweegt een nieuwe opdracht aan de kunstenaar te verstrekken, zegt een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn. 'Maar dat moet nog in het college worden besproken.' De installatie is verzekerd, maar met een eigen risico van 35 procent.

Het hangende kunstwerk Boomsieraad. Beeld ANP
Het hangende kunstwerk Boomsieraad.Beeld ANP

Voor minder doet Roosen het niet, zegt ze. 'Als de verzekering minder uitkeert dan de waarde van het werk, moet de gemeente maar geld bijleggen om hetzelfde beeld opnieuw te laten maken.'

Zelf noemt ze het Sprengenpark zonder Boomsieraad 'een beetje saai'. 'Ik ben tot nu toe de enige vrouwelijke kunstenaar van wie werk in het park is opgenomen. En ik ben de enige die een beeld heeft gemaakt dat hangt - als een raar soort vrucht in een boom, waarin door de spiegeling van de oppervlakte het hele park wordt gereflecteerd. Het is eigenlijk een soort Adam en Eva in de natuur.'

De politie doet momenteel onderzoek naar de diefstal. De gemeente roept mensen die iets hebben gezien op zich te melden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden