RecensieKika Sprangers Large Ensemble

Kika Sprangers vertelt een verhaal zoals de allergrootste jazzbeloftes dat kunnen ★★★★☆

De saxofonist vindt een fijne balans tussen los en gecontroleerd.

Kika Sprangers Beeld Karen van Gilst
Kika SprangersBeeld Karen van Gilst

Saxofonist Kika Sprangers, koud 25 jaar, maakte met de EP Leaves of Lily (2017) duidelijk over een grote muzikale verbeeldingskracht te beschikken. Deze maand verscheen haar debuutalbum Human Traits. Daarop is Sprangers te horen met haar Large Ensemble: haar eigen kwintet, plus blazers en zangeressen. Met deze groep staat ze donderdagavond in Nijmegen.

De keuze voor zo’n uitgebreide bezetting is gewaagd. Live kleven er risico’s aan: een overkill aan klanken, gebrekkige dynamische spanning. Een rigoureuze structuur kan juist als strak korset aanvoelen en alle spontaniteit wegnemen.

Sprangers vindt een fijne balans. Met opgestoken vingers en handgebaren stuurt ze haar zangeressen en blazers aan, en vervlecht beetje bij beetje de melodieën – doordacht en mooi – die ze voor hen componeerde. Zo laat Sprangers een van haar stukken eindigen door de blazers (vier stuks) achter elkaar te laten stoppen, en mee te laten zingen met de zangeressen. Dat werkt. Het is een controle waar een helder muzikaal idee van uitgaat.

Sprangers kan die controle met hetzelfde gemak loslaten. De musici om haar heen trouwens ook. Want ondanks de vele voorbedachte koortjes – die tijdens een solo soms wat overhaast worden ingezet – krijgen vooral de zangeressen geregeld de ruimte om vrijuit los te gaan. Dat vergroot de nieuwsgierigheid naar de individuele stemmen van de blazers (kom maar door, dwarsfluit- en hoornsolo!). Die nieuwsgierigheid wordt vanavond niet bevredigd.

De grootste succesfactor van deze groep is Sprangers’ eigen saxspel. Ja, het is knap hoe ze deze groep aanstuurt én loslaat. Maar wat te denken van de solo waarmee Sprangers het stuk Jakob introduceert? Je hoort daadwerkelijk een verhaal, verteld met een saxofoon. Alleen de allergrootste jazzbeloftes kunnen dat.

Kika Sprangers Large Ensemble

★★★★☆

26/9, Nijmegen.

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden