Kijkers zoeken

Belangrijke hedendaagse tv-persoonlijkheid maar desondanks zelden of nooit op het scherm te zien: de netmanager. Die van Nederland 3, Lennart van der Meulen, werd zondag bij R.A.M....

Wat te doen? Van der Meulen is ervan overtuigd dat er 'veel meer in het leven zit dan er commercieel wordt uitgehaald', en roept tv-makers en bestuurders op zich samen in te blijven spannen voor de toekomst van het publieke domein. Het is nog geen giro 555-actie, maar de dag lijkt nabij dat we met een 'heitje voor een zendtijdje' zelf nog door de buurt moeten.

Kijkers zoeken. Het acht uur-Journaal nam Van der Meulens woorden gisteren alvast letterlijk en zette een volgend stapje in de transformatie van zakelijke nieuwsrubriek naar warmbloedige allemansvriend: Aldith Hunkar verscheen als tropische verrassing met het diepste decolleté tot dusver in dat programma gemeten. En dan moet het dus nog lente worden in Hilversum.

Ook bij Netwerk stond de motorkap open met een onderwerp over Congolese vluchtelingen die na een onbekende maar bloedige oorlog naar hun dorpen werden gerepatrieerd. Ontroerende beelden van Memisa-kinderen in de jungle, die na maanden van ellende weer onderdak vonden bij familieleden en buren. Net of je naar Spoorloos zat te kijken, alleen de hereniging was er niet naar gemodelleerd: er bleken bij de hoofdpersonen in de docu geen tranen meer over om het plaatje rond te maken. Waar je huilbuien verwachtte, klonk voor zo'n rieten hut alleen een 'hartelijk welkom'. Bah, niet aan filmploegen gewend. Hoezeer je zelf inmiddels ook verpest bent door emo-tv.

Ali G. keerde gisteren na een jaar terug bij de VPRO (en in 'da USAiii'), met een nieuwe korte reeks lesprogramma's voor 'dieren, kinderen, bitches en fatty bumba's' rond het thema 'Respek'. Het is en blijft de allerbeste minderheden-tv ooit gemaakt: acteur Sacha Baron kruipt in de huid van negers, homo's en allo's en zet het wereldbeeld van zijn blanke gastheren in Amerika op zijn kop met weergaloze grappen.

Gisteren leerde hij in da USAiii als Borat uit Kazachstan alles over wijnproeven, wat uiteraard weer resulteerde in veel emoties en intercultureel ongemak: 'Mijn moeder heeft nooit van me gehouden! Ze heeft weleens tegen me gezegd: ik zou willen dat ik door iemand anders was verkracht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden