Kijkcijfers van TROS vertonen stagnatie

De TROS slaagt er dit seizoen vooralsnog niet in meer kijkers te trekken. In de eerste drie maanden van het nieuwe televisieseizoen trok een gemiddeld TROS-programma 565 duizend kijkers, een fractie minder in vergelijking met het vorige tv-seizoen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Een verschil is wel dat vorig jaar geen enkel TROS-programma wist door te dringen tot de topveertig van best bekeken tv-programma's. Dit jaar is één TROS-programma tot de rangljst doorgedrongen: Jaap Jongbloed trok met de uitzending van Vermist van 27 november zo'n 1,6 miljoen kijkers. Het programma waarin het lot van vermiste landgenoten uit de doeken wordt gedaan, boeit dit jaar aanzienlijk meer mensen dan vorig jaar: gemiddeld 1,2 miljoen kijkers tegenover 870 duizend in 1996.

Ook al jarenlang meedraaiende TROS-programma's als Ivo Niehes TV Show en Ralph Inbars De nieuwe Bananasplit doen het beter in vergelijking met vorig jaar. Zo zag Inbar het publiek voor zijn practical jokes toenemen tot circa een miljoen kijkers, tegenover 700 duizend in het jaar ervoor.

Een duidelijke verliezer bij de TROS is het datingprogramma Blind Date van presentator Bert Kuizenga. Naast de concurrentie van andere datingprogramma's, zoals De Hunkering en Liefde op het eerste gezicht, lijdt Blind Date onder zijn nieuwe tijdstip: op zondagavond, omgeven door voetbal, maar ook in rechtstreeks gevecht met de populaire RTL 4-Surpriseshow van Henny Huisman. Van 800 duizend vorig jaar liep Blind Date terug naar 560 duizend kijkers dit jaar.

Dat de familiezender RTL 4 de voornaamste concurrent van de TROS is, blijkt ook uit de programma's die verklaren waarom de omroep het dit jaar iets minder doet dan vorig jaar. Behalve door het afstoten van het reality-programma Ingang Oost aan zendergenoot EO verloor de TROS door de muziekspecials die naar RTL verhuisden: programma's over BZN en André Rieu zorgden vorig jaar bij de TROS nog voor twee miljoen kijkers, maar waren nu bij RTL 4 te zien.

De topveertig van een kleine tien jaar geleden onderstreept dat RTL 4 de voornaamste opponent van de TROS is. In 1989 haalde de 'grootste familie van Nederland' maar liefst elf keer de topveertig onder aanvoering van de Honeymoonquiz van Ron Brandsteder met 3,9 miljoen kijkers. Andere toppers uit die jaren waren André van Duin en de Mini-Playbackshow. Al die programma's zijn tegenwoordig op RTL 4 te zien. Ook het soapsucces van de TROS uit die tijd, Medisch Centrum West, heeft bij RTL 4 een opvolger gekregen in GTST.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden