Nieuws

Kijk op Koningsdag naar een spektakel van zang, dans én twaalf drones

Op Koningsdag is een technisch hoogstandje te zien van dans, zang, muziek en drones. Live gestreamd vanuit Strijp-S in Eindhoven.

Annette Embrechts
‘Whether a Wall’ van Another Kind of Blue door twee dansers, twaalf drones en zangeres Chagall Beeld David Middendorp
‘Whether a Wall’ van Another Kind of Blue door twee dansers, twaalf drones en zangeres ChagallBeeld David Middendorp

De koning krijgt voor zijn 54ste verjaardag twaalf drones cadeau. Nou ja, hij mag ze niet mee naar Huis ten Bosch nemen; het wordt een korte, krachtige performance door twee dansers, zangeres Chagall en twaalf onbemande, radiografisch bestuurbare vliegtuigjes. Iedereen kan rond lunchtijd meekijken naar dit technische hoogstandje (12.44 uur via NPO1, of later terugkijken via NPO Start). De Nederlandse zangeres Chagall (32) draagt een witte galajurk met spiegeltjes en zwarte handschoenen met sensoren. Met die laatste stuurt ze haar muziek aan, een mysterieuze, dromerige combinatie van pop en dubstep.

Dat deed ze al eerder tijdens experimenten in de Effenaar in Eindhoven; golfbewegingen met haar armen vervormden bijvoorbeeld de bas, neerwaartse zwaaien verlaagden haar stem. Ook achtergrondbeelden vibreerden mee. Wie denkt Chagall nog niet te kennen: haar lied By Your Side was in 2010 de titelsong van de film Tirza, geregisseerd door haar vader Rudolf van den Berg.

‘Whether a Wall’ van Another Kind of Blue door 2 dansers, 12 drones en zangeres Chagall Beeld David Middendorp
‘Whether a Wall’ van Another Kind of Blue door 2 dansers, 12 drones en zangeres ChagallBeeld David Middendorp

Nu komt er voor de zangeres annex producer een choreografie voor 12 drones bij. Daarvoor is de hulp ingeroepen van de Haagse David Middendorp, de whizzkid onder Nederlandse choreografen. Zijn choreografie Blue Journey (met illusoire filmbeelden) werd in 2014 een wereldhit toen die de finale haalde van America’s Got Talent. Zelfs de paus bestelde in dat jaar een choreografie bij Middendorp, voor een vredesbijeenkomst. Had Middendorp alleen geen tijd voor.

In 2018 liet Middendorp iedereen versteld staan met de ingenieuze solo Airman voor danser Ivan Montis en een strak gedirigeerd leger van zoemende drones. Met een danspak vol sensoren, ontwikkeld door Sioux Technologies, navigeerde Montis de zwerm vliegtuigjes van eresaluut naar dansende vuurvliegjes.

Nu is het Chagall die met haar motoriek de vliegformaties van de drones bepaalt. Negentien camera’s registreren de reflecties van de spiegeltjes op haar galajurk en vertalen die simultaan naar een strak patroon van vliegbewegingen. De drones doen (hopelijk) wat Chagall wil.

Soms dwingt ze hen tot een scheidingsmuur tussen de twee dansers (Teresa Royo Sanchez en Richèl Wieles), soms slaat ze er een bres in, indachtig de door dichter Robert Isaf geschreven tekst van haar nieuwe song WAWOWAW: ‘Whether a window or whether a wall, whatever is between us isn’t our fault’ .

Nu hopen dat morgen alle in Eindhoven ontwikkelde hi-tech het doet en Whether a Wall opstuwt tot een kort futuristisch cadeau. Met zijn fascinatie voor vliegen kan de koning in ieder geval eventjes zijn hart ophalen.

Whether a Wall door Another Kind of Blue, Chagall en Sioux Technologies, 27/4, 12.44 uur, NPO 1 of terugkijken via NPO Start.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden