Kijk mee in het hoofd van een hacker

Mr.Robot belooft een van de intrigerendste series van het jaar te worden. Het eerste seizoen, dat vanaf woensdag op NPO 3 te zien is, won al twee Golden Globes. Kijk mee in het hoofd van een hacker.

Mark Moorman
Rami Malek als Elliot. Beeld Peter Kramer/USA Network
Rami Malek als Elliot.Beeld Peter Kramer/USA Network

Een moderne crimeserie lijkt amper meer zonder ze te kunnen: de nerds en geeks die bij het blauwe licht van hun scherm 24/7 patrouilleren in de achterafsteegjes van internet die toegang geven tot de geheime kennis, al dan niet illegaal verkregen. Ze zijn de ideale sidekick (zie Homeland, 24, Criminal Minds, Person of Interest en zo verder) met een kort lijntje naar de held, die in de onoverzichtelijke echte wereld het kwaad probeert te keren.

In Mr.Robot, een nieuwe Amerikaanse televisieserie van Sam Esmail die vanaf deze week wekelijks te zien is op NPO 3 (VPRO), is de hacker de hoofdpersoon geworden. In de 65 minuten durende openingsepisode leren we de getroebleerde Elliot Alderson kennen (fascinerende rol van Rami Malek). Alderson is een jongen met een dubbelleven: overdag als IT'er in de computerbeveilingsindustrie - en in zijn vrije tijd een zelfbenoemde 'vigilante hacker by night', die met een mengeling van frustratie en rechtvaardigheidsgevoel het kwaad wil straffen.

De tegenstanders, meldt de voice-over, zijn 'the guys that play God and run the world'. Elliot is een verre neef van realistische superhelden als Daredevil en Jessica Jones. Hij lijkt dezelfde wereld te bewonen, het hedendaagse New York met de groeiende kloof tussen de straat en het leven in de glimmende torens. Eén verschil: Aldersons gave is niet bovennatuurlijk, hij is een computergenie.

Verslagen door Mad Men

Volkomen ondoorzichtig, die categorieën van de Golden Globes. Maar niet gek om te winnen bij 'Beste dramaserie', tegenover Empire, Game of Thrones, Narcos en Outlander. (Met de kanttekening dat Fargo was ondergebracht bij 'beste miniserie'.) De comeback van Christian Slater als Mr.Robot (foto) was ook een Globe (beste bijrol) waard. Maar de doorbraak van het jaar behoort toch aan de 34-jarige hoofdrolspeler Rami Malek. Hij was genomineerd, maar legde het af tegen Jon 'Don Draper' Hamm.

Te veel materiaal

Daar staat tegenover dat zijn sociale vaardigheden gering zijn en dat hij, om het geraas in zijn hoofd onder controle te houden, grote hoeveelheden drugs consumeert. Daardoor is Alderson bepaald geen betrouwbare verteller. De vraag wie je kunt vertrouwen is een van de hoofdthema's in Mr.Robot.

Er gebeurt genoeg in die eerste aflevering om een speelfilm mee te vullen - en dat was aanvankelijk ook de opzet. Totdat schrijver Sam Esmail zich realiseerde dat hij te veel materiaal had. Na het zien van de eerste twee afleveringen kan worden vastgesteld dat Esmail zich door de beste voorbeelden heeft laten inspireren en dat hij terecht de Golden Globe voor beste televisieserie van het seizoen heeft gewonnen. Elliot heeft iets weg van Travis Bickle, uit Martin Scorsese's Taxi Driver, al is het maar vanwege die cynische innerlijke monoloog en de aandrang om de stad van zijn vuil te ontdoen. Maar Stanley Kubrick (A Clockwork Orange) en David Fincher (The Fight Club) zijn ook nooit ver weg.

Acteur Rami Malek tijdens een perspresentatie. Beeld Reuters
Acteur Rami Malek tijdens een perspresentatie.Beeld Reuters

Evil Corps

Weten we als kijker al niet of we de verteller kunnen vertrouwen, complexer wordt het nog als Elliot wordt gerecruteerd door hackersgenootschap 'fsociety', dat onder leiding staat van Mr. Robot (Christian Slater). Fsociety richt zijn vizier op E Corp, een duistere organisatie die er in geslaagd is 70 procent van de schulden in de wereld in handen te krijgen. Niet toevallig is E Corp ook een van de klanten van het beveiligingsbedrijf waarvoor Elliot Alderson overdag werkt. Ze laten hun smerige klussen opknappen door een stel 'men in black', een verwijzing naar The Matrix, ook al een film over een kantoorklerk die een parallel universum ontdekt.

De strijd tegen E Corp, in hackerskringen beter bekend als Evil Corps (met de gekantelde 'E' als logo, een echo van Enron) moet leiden tot de ultieme anarchistische daad: het uitwissen van de schuld van de wereld, de 'grootste revolutie die de mens ooit heeft gezien', aldus Mr.Robot.

Maar we zijn nog niet aan het slot van de eerste aflevering of de kijker zal constateren dat niets is wat het lijkt en dat nobele motieven moeten worden gewantrouwd.

Mr.Robot, vanaf woensdag 20 januari, 22.35 uur, VPRO, NPO 3. Ook te zien zaterdagnacht rond 0.04 uur op NPO3.

Acteur Christian Slater (Mr. Robot). Beeld AFP
Acteur Christian Slater (Mr. Robot).Beeld AFP

Andere series om naar uit te kijken

Vinyl
(vanaf 14 februari, HBO)
Schrijver en regisseur Terence Winter (The Sopranos en Boardwalk Empire) stort zich op de New Yorkse muziekindustrie van de jaren zeventig. Scorsese regisseert. We kunnen niet wachten.

Love
(vanaf 19 februari, Netflix)
Nieuwe comedyserie van Judd Apatow, de man achter The 40-Year Old Virgin en Knocked Up. Een 'down to earth look at dating'.

Girls 5
(vanaf 21 februari, HBO)
Lena Dunham en haar vriendinnen proberen dan nu eindelijk eens op eigen benen te staan. De buitenwereld werkt niet altijd mee: een na laatste seizoen.

House of cards 4
(vanaf 4 maart, op Netflix)
Gaat het verleden het echtpaar Underwood inhalen? Goede timing voor een serie over de onderbuik van politiek Washington.

Game of thrones 6
(vanaf 24 april, HBO)
Jon Snow dus. En al die anderen in Westeros, als de winter komt en de draken losgaan.

Marseille
(vanaf 5 mei, Netflix)
Eerste Franse serie van Netflix, een soort The Wire aan de Mediterranee. Met Gerard Depardieu als burgemeester! Slagzin: Liberté, égalité, rivalité.

The get down
(vanaf 12 augustus, Netflix)
Dit moet de tegenhanger van Vinyl van Winter en Scorsese worden. De geboorte van hiphop in het New York in de jaren zeventig. Een 'musical drama' van Baz 'Moulin Rouge' Luhrmann.

Hollands Hoop 2
(datum onbekend, VARA/BNN)
Een van onze favoriete Nederlandse series - Breaking Bad in Groningen, zeg maar - komt met een tweede seizoen. Hoe staat het daarmee? 'Er wordt geschreven, maar er is nog geen datum.'

GoT seizoen 6 poster. Beeld
GoT seizoen 6 poster.Beeld
Hollands Hoop Beeld Hollands Hoop - NPO 2
Hollands HoopBeeld Hollands Hoop - NPO 2

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden