Kidnapping Freddy Heineken: matig spel en inferieure personages

Kidnapping Freddy Heineken is een warrig gedramatiseerde misdaadthriller, met matig spel en inferieure personages. Anthony Hopkins fonkelt soms, maar wordt onvoldoende benut, alsof in zijn scènes is geschrapt.

Still uit Kidnapping Freddy Heineken. Beeld Filmdepot

Het had de revanche moeten worden van Peter R. de Vries, die in 2011 uithaalde naar de onvoldoende feitelijke Nederlandse verfilming van de Heineken-ontvoering. Dat zouden die Amerikanen beter doen, iets waar de oud-misdaadverslaggever op toezag - hij staat als consultant op de titelrol. Maar toen De Vries de uiteindelijke film zag, nam hij direct afstand: deze productie beantwoordde evenmin aan zijn verwachtingen.

Kidnapping Freddy Heineken is een warrig gedramatiseerde misdaadthriller, waarin de filmmakers geen balans vinden tussen de rechttoe rechtaan ontvoeringactie en de beknopte celscènes met de vastgeketende bierbrouwer, die zijn bewakers onder druk tracht te zetten met psychologische spelletjes. Sommige details in de film lijken met een liniaal bemeten: precies zó veel geldbriefjes zaten in de losgeldzak. Maar de casting van de ontvoerders wekt de indruk dat Heineken in 1983 werd ontvoerd door naar Amsterdam uitgeweken expats, die om onverklaarbare reden opereren onder Hollandse schuilnamen als Cor van Hout en Willem Holleeder. Die malle accentenmix (Australisch, plat-Brits, Nederlands) maakt het lastig te geloven dat we getuige zijn van the real thing.

Excuus-Hollander in het team ontvoerders is oud GTST-ster Mark van Eeuwen, die de producenten op de bestseller van De Vries wees en een wankel geacteerde bijrol bemachtigde. Ook de Brit Jim Sturgess (Fifty Dead Men Walking) worstelt zichtbaar met de nogal opgelegde emoties van de hoofdfiguur, leider Cor. Diens 'bloedgabber' wordt gespeeld door de Australiër Sam Worthington (Avatar), die meer poseert dan acteert: een charmevrije Holleeder, in permanente dreigstand. Als personage in elk opzicht inferieur aan de listige Holleeder-in-wording van Reinout Scholten van Aschat in de eerdere Nederlandse speelfilm.

Kidnapping Freddy Heineken is deels jongensboek: hoe wat rauwe, maar niet echt foute ondernemers geen kans maken op een banklening, dus dan maar krakers uit probleempanden meppen, machinegeweren aanschaffen, banken overvallen en hun meesterstuk voorbereiden: de ontvoering van de biermagnaat. Dat loopt slecht af en splijt de vriendschap.

Hopkins (77) fonkelt op momenten, maar wordt onvoldoende benut; alsof in de montage flink in zijn scènes is geknipt. Ronduit pijnlijk is een celscène met knipoog naar Hopkins' rol als Hannibal Lecter in The Silence of the Lambs. Dat doe je niet, als je een dramatische thriller serieus neemt.

Herman Koch suggereerde in een interview dat een Nederlandse schrijver beter af was met een Amerikaanse B-film dan een 'zogenaamde Nederlandse A-film'. Kidnapping Freddy Heineken bewijst zijn ongelijk.

Kidnapping Freddy Heineken. Thriller. Regie: Daniel Alfredson. Met: Anthony Hopkins, Jim Sturgess, Sam Worthington, Mark van Eeuwen. 95 min., in 59 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden