Kickstarter begint in Nederland - enkele successen op een rij

Vanaf vandaag kunnen Nederlandse ondernemers en creatievelingen projecten starten op crowdfundingsite Kickstarter. Tijd voor een blik op enkele successen die de site tot nu toe heeft voortgebracht.

Thomas van der Kolk

Nederland is het zesde land waarvan de inwoners via de site kunnen proberen geld op te halen voor hun eigen projecten. Mensen uit de VS, Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland konden dat al eerder. Sinds 7 april was het voor Nederlanders al mogelijk om projecten aan te maken, maar vanaf nu worden ze dus op de site gepubliceerd.

Kickstarter is van Amerikaanse origine. Ondernemers kunnen hun project aan het publiek tonen, in de hoop dat ze mensen zo enthousiast krijgen dat ze genoeg geld doneren om het daadwerkelijk te kunnen realiseren. Als de initiatiefnemer zijn financiële doel niet binnen de afgesproken tijd weet te behalen, krijgen alle donateurs hun geld terug. Slaagt het project wel, dan gaat 5 procent van het totaal aan opgehaald geld naar Kickstarter en de rest naar de initiatiefnemer.

Al zo'n 60 duizend projecten zijn op deze manier inmiddels met succes via Kickstarter gefinancierd, gezamenlijk met ruim 1 miljard dollar aan steun. Enkele van de grootste successen op een rij.

Spelcomputer Ouya
Tot op de dag van vandaag is Ouya één van de succesvolste Kickstarterprojecten ooit. Op 10 juli 2012 werd het project gestart om een open source-spelcomputer te bouwen die draait op Google's Android-systeem. Het doel om 950.000 dollar (ruim 687.000 euro) op te halen werd al binnen 8 uur gehaald. Het uiteindelijk opgehaalde bedrag was bijna negen keer zo groot: 8.596.474 dollar (6.217.614 euro). Sinds juni vorig jaar is het apparaat verkrijgbaar.

undefined

Smartwatch Pebble
De Pebble is een slim horloge van Pebble Technology dat op 11 april 2012 door Eric Migicovsky werd aangekondigd op Kickstarter. Het apparaat kan via Bluetooth verbinding maken met een smartphone om zo via geluid, tekst of trillingen de gebruiker op de hoogte te stellen van inkomende e-mails, agenda-afspraken en dergelijke. Er werd uiteindelijk 10.266.845 dollar (7.425.752 euro) binnengehaald met donaties van bijna 69 duizend verschillende mensen.

Oculus Rift
Op 1 augustus 2012 begon Palmer Luckey uit Californië een project op Kickstarter waarmee hij 250 duizend dollar binnen hoop te halen voor de ontwikkeling van 'de eerste volledig meeslepende virtual-realityheadset voor video games': de Oculus Rift. Een maand later had hij dat doel al behaald, uiteindelijk werd het oorspronkelijke doelbedrag bijna tien maal overschreden. Het bedrijf Oculus dat uit het project voortkwam werd een maand geleden voor 2 miljard dollar (1,45 miljard euro) overgenomen door Facebook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden