picsKevin Spacy

Kevin Spacey komt terug – maar waarom nou uitgerekend met díé rol?

Kevin Spacey draagt The Boxer voor. Beeld Getty
Kevin Spacey draagt The Boxer voor.Beeld Getty

Floortje Smit, filmrecensent, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.

Acteur Kevin Spacey komt terug. De acteur, die sinds beschuldigingen van seksuele intimidatie van minderjarigen in 2017 werkloos thuiszat, heeft een acteerklusje. Hij zal een agent spelen, in een Italiaanse film, over een man die onterecht wordt beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen.

Ja, dat vonden meer mensen merkwaardig. Maar producent Louis Nero stelde bij CNN dat de beschuldigingen in zijn ogen ‘vals’ zijn, en ‘Spacey is een geweldig acteur’.

Voor de duidelijkheid: de rechtszaken tegen Spacey zijn geseponeerd, dus u mag zelf beslissen of hij een #MeToo-hufter is die er te makkelijk mee wegkomt, of een fenomenaal acteur die al te lang onterecht op een strafbankje zit. Maar waarom kiest Spacey voor zijn comeback voor een film die opnieuw de aandacht zal vestigen op de zaak?

Waarschijnlijk omdat meer gevallen mannen met die strategie succes hebben gehad. De kijker zoekt de parallellen toch wel, ondervond de van verkrachting beschuldigde regisseur Roman Polanski, toen hij tijdens zijn huisarrest Ghost Writer maakte, waarin een man vastzit in zijn villa en wordt belaagd door de wereldpers. Vorig jaar kwam hij met J’accuse, over de Dreyfus-affaire – hij spiegelde zich níét aan de valselijk beschuldigde Dreyfus, benadrukte hij, maar hij moet hebben geweten dat die vraag zou komen.

Acteur Mel Gibson, uit de gratie geraakt vanwege dronken racistische en seksistische scheldpartijen uit 2006, maakt steeds succesvoller gebruik van zijn slechte imago. Hij begon als depressieve, door iedereen uitgekotste alcoholist in The Beaver, speelde een gewelddadige Kerstman in Fatman en in zijn laatste film, Boss Level, is hij een dominante bullebak van een baas. Goed gecast, moest ik tandenknarsend toegeven. En: de aanhouder wint.

Daar rekent Spacey ook op. Hij presenteert zich al tijden nogal megalomaan als valselijk beschuldigd slachtoffer. Hij maakte toondove filmpjes, waarin hij als Frank Underwood het publiek min of meer vroeg om niet alle beschuldigingen te geloven. Zijn eerste publieke optreden was een voordracht van het gedicht The Boxer. ‘Ze gebruikten me voor hun entertainment’, declameerde hij naast een Grieks beeld in Rome. En ‘hoe gewonder je bent, hoe grootser je bent’.

Nee, die nieuwe rol van hem is wel degelijk onderdeel van een doordachte strategie. Of dat een geloofwaardige is, is een tweede.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden