'Keuze schouwburg was een poppenkast'

Voor de nieuwe schouwburg in Hoorn koos 82 procent van de inwoners het ontwerp van het architectenbureau Alberts & Van Huut: 'Een helder en transparant gebouw dat zijn aansluiting vindt bij het karakter van Hoorn'....

Bij het verliezende bureau Architecten Cie (dat 12 procent scoorde) begrijpen ze dat wel. 'Het volk mocht kiezen en dan hebben de echte architecten geen kans meer', zegt Frits van Dongen van Architecten Cie. De mensen kozen voor de 'prachtige, romantische tekeningen' van Alberts & Van Huut en ja, díe maakt hij niet want hij behoort tot de 'andere architecten', die tekeningen maken waaraan je ziet of een gebouw ook 'bouwbaar' is.

Er was niets aan de hand geweest als de gemeente Hoorn zich aan haar afspraken had gehouden, vindt Van Dongen. Dan had de jury zijn 'objectieve oordeel' over de kwaliteit van de ontwerpen kunnen handhaven.

In dat oordeel stond Architecten Cie straatlengten voor op Alberts & Van Huut en de rest van de kandidaten. Sterker: de jury wilde maar een kandidaat voordragen voor het volksreferendum. Daar ging het college van B en W niet mee akkoord en sleepte eigenhandig een tweede kandidaat erbij. Die won.

'Een poppenkast' en 'een grabbelton' vond Van Dongen het. 'Als ik had geweten dat het zo zou lopen, had ik er hartelijk voor bedankt.' Hij heeft zijn concurrent nog wel gefeliciteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden