Review

Keurige-vrouwen-doen-vieze-dingen genre heeft zijn tijd wel gehad

Film (komedie) - Girls Night Out

Girls Night Out is formulewerk, dat berust op het misverstand dat tampons, waxstrips en bergen cocaïne grappig zijn. Veel zou nog gered kunnen worden met goede timing. Maar dan nog is het irritant.

Blair (Zoë Kravitz), Alice (Jillian Bell), Jess (Scarlett Johansson), Frankie (Illana Grazer) en Pippa (Kate McKinnon) in Girls Night Out. Beeld Columbia Pictures

Ze hoeven nog maar één keer het pingpongballetje in een plastic bekertje te gooien en ze hebben het mannelijke team verslagen. En dan schrijven Jess en Alice geschiedenis: nooit eerder hebben vrouwelijke studenten het traditionele Halloween-bierpong-toernooi gewonnen. Nee, het is geen simpel zuipwedstrijdje tussen katjelamme studenten in de openingsscène van Girls Night Out, maar een regelrechte feministische veldslag.

Girls Night Out

Komedie
Regie: Lucia Aniello
Met: Scarlett Johansson, Jillian Bell, Kate McKinnon, Zoë Kravitz, Ilana Glazer
101 min., in 76 zalen

Uiteraard winnen ze. De boodschap achter Girls Night Out, zo is meteen maar duidelijk, is dat vrouwen net zo hard kunnen zuipen, feesten en spelen als de mannen. De film volgt de vrouwen als ze jaren later met drie andere vriendinnen het vrijgezellenfeest vieren van Jess (Scarlett Johansson met Hillary Clinton-pakjes en dito haar). Die is echter een keurige politica geworden en wil vroeg naar bed. Dat kan ze vergeten natuurlijk: in no time loopt de avond volledig uit de hand.

Girls Night Out is een soort The Hangover, maar dan met vrouwen. Uitzonderlijk zijn dit soort vuige komedies met vrouwelijke hoofdrolspelers nog wel, maar nieuw is het niet: vrouwen waren al zuipend en grof in de mond in films als Bridesmaids, Bachelorette en Bad Mums. Het grootste schokeffect van keurige-vrouwen-doen-vieze-dingen is er dus wel af.

Misschien heeft het ranzige komediegenre (m/v) sowieso wel zijn beste tijd gehad. Wat valt er nog te choqueren? In elk geval is Girls Night Out vooral formulewerk, dat berust op het misverstand dat tampons, waxstrips, een seksschommel, oversekste buren en bergen cocaïne grappig zijn. Helemaal hilarisch is het volgens de makers wanneer een stripper onbedoeld wordt vermoord en de vriendinnen de rest van de film sollen met zijn lijk.

Veel zou nog gered kunnen worden met goede timing. Maar dan nog is het irritant dat die vrouwen ondanks het hoeren en snoeren maar niet loskomen van het gebruikelijke vriendinnengetrut. Gedoe rondom jaloezie en verwaterde vriendschappen, waarom zou je je er druk om maken bij deze vreselijke types?

Nee, het zijlijntje waarin mannen typische vrouwendingen doen en zeggen is eigenlijk het leukst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.