Keurige uitvoering van My Fair Lady, maar het verhaal is en blijft gedateerd

De musical My Fair Lady (1956) is als een oud schilderij dat om de zoveel jaar wordt afgestoft. Je ziet dan weer de warme kleuren, maar ook de gedateerde taferelen. Deze week ging de musical van Alan Jay Lerner (script) en Frederick Loewe (muziek) in de vertaling van Seth Gaaikema opnieuw in première, dit keer als productie van De Graaf & Cornelissen Entertainment. Warme kleuren te over, relevante inhoud: nagenoeg niets.

Hein Janssen
De cast van de musical My Fair Lady tijdens de Musical Sing-a-Long, de afsluiting van de Uitmarkt 2017. Beeld ANP
De cast van de musical My Fair Lady tijdens de Musical Sing-a-Long, de afsluiting van de Uitmarkt 2017.Beeld ANP

Armzalig bloemenmeisje Eliza Doolittle wordt onder handen genomen door vrijgezelle professor Henry Higgins. Hij geeft haar taallessen zodat ze beschaafd leert spreken en misschien een eigen bloemenzaak kan beginnen. Hij neemt haar in huis, zij steelt zijn hart, hij geeft niet toe. In zijn optiek is de vrouw bestemd om 's mans pantoffels aan te reiken, en dat laat hij op horkerige wijze weten.

My Fair Lady

Musical - (***)

Door: De Graaf & Cornelissen Entertainment
Regie: Paul van Ewijk
In: Theater Carré Amsterdam, 6-11
Tournee: www.demooistemusicals.nl

Pygmalion

Gebaseerd op Shaws toneelstuk Pygmalion toont My Fair Lady een vandaag de dag bijna lachwekkende visie op de rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Daar zou je als makers eigenzinnig en brutaal mee kunnen omgaan, maar regisseur Paul van Ewijk en zijn team kozen voor een keurige, smetteloze en vooral volks-grappige aanpak. Vooral de scènes rond Elisa's vader en zijn olijke kornuiten spetteren van het podium en krijgen de zaal aan het meeklappen. De toneelstukjes bij Higgins thuis (boekenkast, bureau, sofa) zijn dan weer aangeharkt en saai. Voortdurend is daar ook huisvriend Kolonel Pickering aanwezig, een grappige oude charmeur, die zo leuk met Higgins omgaat dat je afvraagt of de heren niet beter bij elkaar in kunnen trekken. Niet voor niets zingen ze samen 'Waarom zijn vrouwen niet net als de man'.

Niettemin wordt Eliza langzaam omgevormd tot een keurig huwbaar meisje. En dan wreekt zich het eeuwige dilemma: waar hoor ik thuis, daar waar ik vandaan kom of in de nieuwe wereld? Treurig genoeg eindigt Elisa in een huis waar ze de man zijn pantoffels brengt.

Fraaie uitvoering

My Fair Lady kent een fraaie uitvoering - de producent pakt uit met decors en kostuums - en een uitstekend dansend en zingend ensemble. In de grotere rollen is Chris Tates een wat kleurloze Higgins en speelt Esmée Dekker Eliza met uitbundige flair, maar ze zingt, hoewel loepzuiver, met een soms snerpend harde stem. Publiekslieveling is onmiskenbaar Han Oldigs als koddige vader Doolittle (As 't effe kan) en Alfred van den Heuvel is erg grappig (perfecte timing!) als vriend Pickering.

Bij wijze van terugkeer in het theater speelt Sjoukje Hooymaayer (Zeg 'ns Aaa) moeder Higgins. Vooral haar hoeden imponeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden