Kerst met Kroos is lol trappen op een onbevangen manier

Hoe geslaagd zijn de speciale kerst- en oud-en-nieuwspecials van de vaderlandse cabaretiers? De Volkskrant bekeek ze met - disclaimer! - milder gemoed dan anders.

Sara Kroos Beeld anp
Sara KroosBeeld anp

In het door Sara Kroos samengestelde citatenboek zegt Boeddha: 'Kun je nou niet eens twee dagen je smoel in de plooi houden, kut?' Zo, iedereen weet meteen waar hij aan toe is. Voor het jochie van 8 jaar op de eerste rij is het wat verwarrend, al die profane, erotische interpretaties van het kerstverhaal. Hij moet alles maar snel vergeten, want 'je moeder is blijkbaar te krenterig om een oppas te regelen en ik wil dat trauma niet op mijn geweten hebben.'

Kerst met Kroos is lol trappen op een onbevangen, maar toch heel intelligente manier, waarbij het publiek in een actieve en zeker niet onaangename rol wordt gedwongen. In een van de meest knusse theatertjes van het land laat zij in het spel 'Kindeke Jezus werpen' het publiek engelen, de os, de ezel en andere bijbelse passanten naar de stal op het podium gooien. Ze zingt de kerstliedjes die Michael Jackson in gedachten had, zoals I am the Man in the Kribbe.

Twee keer duikt Kroos in het diepe. Ze leest een verhaal voor over de sfeer die vroeger met Kerst bij haar thuis in de Biblebelt hing, met een vader die allergisch was voor welk sociaal ritueel dan ook. Ook het relaas over de Gabriel-rol van de kleine Sara is meer dan de moeite waard. Muzikaal, zeer fris en lekker om zich heen schoppen. Vrolijk Kerstfeest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden